Njemačka i Italija privremeno zatvorile konzulate u Istanbulu
(Izvor: EPA/SEDAT SUNA)

Njemačka i Italija privremeno zatvorile konzulate u Istanbulu

Njemačka i Italija pridružile su se rastućoj listi zapadnih zemalja čiji su konzulati u Istanbulu privremeno zatvoreni iz sigurnosnih razloga, jer je Turska u stanju pripravnosti zbog moguće odmazde za incidente sa spaljivanjem Kur'ana u nekoliko evropskih zemalja.

Njemačka ambasada u turskoj prijestolnici Ankari objavila je na društvenim mrežama da je konzulat u Istanbulu zatvoren u srijedu iz sigurnosnih razloga. U međuvremenu, generalni konzulat Italije u Istanbulu objavio je saopćenje na svojoj web stranici u kome se navodi da će konzulat biti zatvoren u četvrtak.

Prva koja je zatvorila svoj konzulat u Istanbulu je Nizozemska, koja je to poduzela u ponedjeljak.

- Nedavne demonstracije u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj, gdje je spaljen, odnosno pocijepan Kur'an, mogu izazvati antizapadna osjećanja i dovesti do demonstracija i protesta - navodi nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova u turističkom savjetniku za Tursku u ponedjeljak.

- Također postoji povećana prijetnja od napada na zapadne mete, diplomatska predstavništva i bogomolje, posebno u Istanbulu - upozorava se.

Britanija je u utorak izdala sličan savjet za putovanja, upozoravajući na "pojačanu prijetnju terorističkih napada na crkve, sinagoge, ambasade, konzulate i druga mjesta koja posjećuju zapadnjaci u Istanbulu".

Iz predostrožnosti, britanski generalni konzulat u Istanbulu od utorka je zatvoren za javnost.

Francuska i Sjedinjene Američke Države također su izdale upozorenja za putovanja za Tursku nakon incidenata sa spaljivanjem Kur'ana.

U ponedjeljak je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da je podiglo svoje sigurnosne mjere na najviši nivo protiv moguće odmazde “Islamske države” i Al-Kaide.

- Procjene su izvršene protiv svih mogućih provokacija, a naše sigurnosne mjere su maksimizirane nakon zlokobnih akcija protiv naše svete knjige, Kur'ana, u Švedskoj, Nizozemskoj i Danskoj - navodi se u saopćenju ministarstva, prenosi Xinhua.

federalna.ba/Fena

Njemačka Italija Turska
Njemačka EU motori sa unutarnjim izgaranjem
0 25.03.2023 15:49
Turska urušavanje zgrade
0 24.03.2023 15:11
Diogo da Silva Joaquim Turska ranjavanje
0 23.03.2023 10:44
osnovci Željezno Polje Turska igračke
0 21.03.2023 12:52
Crveni križ Federacije BiH Turska
0 21.03.2023 12:25