Njemačka će kažnjavati negiranje ratnih zločina i genocida
(Izvor: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY)

Njemačka će kažnjavati negiranje ratnih zločina i genocida

Navodni ratni zločini u Buči u Ukrajini, genocid nad Jezidima, kršenja ljudskih prava Ujgura u Kini kao i mnogi drugi zločini u sukobima širom svijeta se uvijek i iznova umanjuju ili čak poriču da su se ikada dogodili te zakonodavci u Njemačkoj više ne žele tolerisati ovakvo stanje i žele da takve izjave budu kažnjive zakonom ako se koriste za raspirivanje mržnje ili remećenje javnog mira. 

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, izglasao je amandman krajem oktobra, a danas bi trebao biti usvojen u Bundesratu, gornjem domu koji predstavlja državne vlade, javla Deutsche Welle (DW).

Odobravanje, negiranje i "grubo trivijaliziranje" ratnih zločina i slučajeva genocida sada će potpadati pod kazneno djelo "huškanja naroda" u novonastalom stavku 5. članka 130.

- Ovaj amandman će policiji dati jasne smjernice o tome kako i što mogu istraživati - rekao je za DW Michael Kubiciel, pravni stručnjak sa Univerziteta u Augsburgu.

On navodi da pored jasnijih smjernica koje će sada vlasti imati radilo se o ispunjavanju zahtjeva Evropske komisije.

Njemačka se nije žurila s donošenjem te mjere. Direktiva EU-a za borbu protiv rasizma donesena je 2008. godine, a njemačka vlada je bila prisiljena reagovati sada zbog prijetnje EU postupcima za kršenje prava.

Josephine Ballon, glavna advokatica organizacije HateAid, koja podržava žrtve online mržnje, smatra da promjena dolazi u pravom trenutku.

- Uzbuđena sam što ću vidjeti kako će se ovaj amandman pokazati. Definitivno vidim praktičan opseg za to. Upravo sada, u kontekstu ukrajinskog rata, vidimo neke stvari koje bi mogle potpasti pod to. Rekla bih da amandman dolazi u trenutku kada može biti vrlo relevantan – rekla je Ballon za DW.

Ako bude donesen, izmijenjeni zakon primjenjivat će se na i izvan interneta. Promjena zakona neće uticati na raspravu o činjenicama o mogućim zločinima prema međunarodnom pravu, kaže Aziz Epik, asistent profesora kaznenog prava na Univerzitetu u Hamburgu.

- Ali ako imate sastanak, na primjer, na kojem se agitira protiv Ukrajinaca, ili se govori o 'fašističkom režimu' u Kijevu i sličnim stvarima ili postoji trivijalizacija onoga što se dogodilo u Buči, onda bismo mogli završiti u situacijama u kojima će se primijeniti novi amnadman - dodaje Epik.

federalna.ba/Fena

Njemačka negiranje ratnih zločina negiranje genocida
Njemačka Annalena Baerbock Palestinci
0 28.11.2023 13:04
Njemačka Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine
0 27.11.2023 16:36
Italija Njemačka Olaf Sholz Giorgia Meloni
0 22.11.2023 20:28
Njemačka Ukrajina Boris Pistorius
0 21.11.2023 09:55
Njemačka Izrael Gaza Palestina protest Berlin
0 18.11.2023 19:00