Nikšić: Pored odobrenih sredstava za pripremu i obilježavanje 30. godišnjice genocida i poseban fond

Nikšić: Pored odobrenih sredstava za pripremu i obilježavanje 30. godišnjice genocida i poseban fond

Nakon današnje objave da se Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici nalazi u velikom problemu jer novac za realiziranje programa još uvijek nije prikupljen, reagovao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

- Već sam navikao na laži i ničim utemeljene optužbe. Najčešće ne reagiram jer ne želim na taj način davati na značaju onima koji iz raznih razloga iznose laži u koje ni sami ne vjeruju. Ali kada se radi o Srebrenici, s obzirom na osjetljivost i važnost teme, smatram svojom obavezom da se oglasim.

Naime, radi se o medijskim naslovima na osnovu izjave Hamdije Fejzića, predsjednika Organizacijskog odbora obilježavanja genocida u Srebrenici 11. jula.  Fejzić treba da pojasni i obrazloži svoju izjavu da postoji problem finansiranja i da se do sada “nikada nije desilo da smo u ovakvoj krizi.”

Odgovorno tvrdim da je Vlada FBiH za Srebrenicu, uključujući godišnjicu obilježavanja genocida, u zadnjih godinu dana osigurala najznačajnija sredstva ikada - napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

Od Organizacionog odbora, kaže, nikada nisu zaprimili akt koji bi upućivao na bilo kakav nedostatak sredstava i navodnu upitnost održavanja komemoracije i kolektivne dženaze.

- Bez obzira na izjave i namjeru Hamdije Fejzića, komemoracija i kolektivna dženaza nisu i neće doći u pitanje. Štoviše, osiguravaju se dodatni infrastrukturni sadržaji kako bi se unaprijedilo organiziranje cjelokupnog događaja.

Fejzić, kao aktuelni predsjednik Organizacionog odbora, dojučerašnji predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra te trenutni član istog, direktor Fondacije, te bivši zamjenik načelnika Općine Srebrenica, što je dužnost koju je obnašao do smjene u novembru prošle godine, ima cjeloviti uvid, ali i pozicije od najznačajnije odgovornosti za procese u Srebrenici. Niti sa jedne od ove četiri pozicije se nije obratio Vladi FBiH zahtjevom bilo koje vrste koji bi sugerisao na poteškoće u organiziranju godišnjice genocida, a mogao je.

Konačno, Fejzić može posvjedočiti da Vlada FBiH ima konstruktivan odnos i prema njemu lično i da su uvažavani zahtjevi koji su dolazili od njega personalno.

Ovim putem pozivam sve članove Organizacionog odbora da se izjasne o njegovim tvrdnjama te da iznesu tačne informacije u vezi sa finansiranjem obilježavanja genocida. Još jednom naglašavam da obilježavanje 11. jula nije upitno niti će bit - napisao je premijer Nikšić.

Također, pored odobrenih sredstava, kako kaže, želi  najaviti da će Vlada FBiH za pripremu i obilježavanje 30. godišnjice genocida osigurati poseban fond sredstava za unapređenje infrastrukture, dodatnu podršku i razvoj Memorijalnog centra, te svih popratnih sadržaja.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić