Nezapamćena suša na Rogu Afrike posljedica klimatskih promjena

Nezapamćena suša na Rogu Afrike posljedica klimatskih promjena

Suša koja pogađa Rog Afrike je posljedica kombinacije nedostatka kiše i visokih temperatura do kojih ne bi moglo da dođe bez čovjekovog uticaja na emisije gasova staklene bašte, zaključak je danas objavljene naučne studije."Klimatske promjene izazvane ljudskim aktivnostima učinile su sušu poljoprivrednih usjeva na Rogu Afrike oko 100 puta više vjerovatnom", navodi se u studiji naučnika svjetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution - WWA).

Od kraja 2020. godine, u zemljama Roga Afrike (Etiopija, Eritreja, Somalija, Džibuti, Kenija i Sudan) traje suša u razmjerama koje nisu zabilježene prethodnih 40 godina.

Prema nalazima 19 naučnika koji su radili na izvještaju, klimatske promjene su imale "malo uticaja na nedavne godišnje padavine" u regionu.  Međutim, one su snažno uticale na porast temperature, odgovoran za nagli porast transpiracije kod biljaka što je dovelo do rekordnog isušivanja zemljišta i sušenja biljnih vrsta.

Prateći više parametara, naučnici su zaključili da je "jasno" da su klimatske promjene bile neophodan uslov da dođe do ovako velike suše.

federalna.ba/Beta

suša rog Afrike klimatske promjene