Prilog: Miranda Fejzagić

Neuspješan opoziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića

Hrvatski premijer Andrej Plenković, kako se i očekivalo, preživio je saborsko glasanje o njegovom opozivu. Inicijativu 33 opoziciona poslanika podržalo je njih 56, odbilo 77, dok je jedan bio suzdržan.

                                        

Opoziv premijera Plenkovića inicirao je Domovinski pokret, a potom su se inicijativi pridružile i druge opozicione stranke. Zajedno su prikupili dovoljan broj potpisa poslanika, kako bi rasprava o opozivu uopšte bila uvrštena na dnevni red. Međutim, nisu uspjeli skupiti 76, koliko im je trebalo za opoziv. Uprkos tome, sama rasprava o opozivu, koja je trajala 11 sati, bila je prilično žustra. Opozicioni poslanici okarakterisali su Plenkovića kao pokrovitelja svih korupcijskih afera, među kojima su Janaf, Ina, SMS te zatvaranje sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme. Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić:

„Glavna tema svih tema je koruptivna okupacija Hrvatske, koja se nadvila i koja sprečava sve procese. Vidjeli smo kroz ove sve afere – SMS, BORG, INA, način funkcioniranja države. Pokazalo se jednostavno da je Andrej Plenković taj koji o svemu odlučuje. Mi smo iz toga zaključili da je potpuno nepotrebno da mi mijenjamo ministre. Uostalom, gospodin Plenković ih je promijenio 23, čini mi se. Ako ne budete smjenjivali onoga koji postavlja sve te ministre, koji postavlja kompletan ritam ove Vlade, mislim da je drugo sve bespredmetno.“

 

Karolina Vidović Krišto iznijela je u raspravi ozbiljne optužbe protiv hrvatskog državnog vrha, koje je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nazvao klevetom:

„Korupcija ima svoje zakonitosti, kako bi se mogla provoditi. Potpuno je jasno da Vlada ne može korupcionaški djelovati ako je Sabor funkcionalan i ako nadzire Vladu. U Hrvatskoj je Sabor blokiran i ne nadzire Vladu. U Hrvatskoj svjedočimo raspodjeli plijena, tj. imovine hrvatskih građana. Tako je i HEP pod kontrolom Plenkovića, ali je zato Hrvatska pošta i korupcija u toj pošti pod kontrolom predsjednika Sabora Jandrokovića. Isto tako, provedbu cenzure u medijima, odnosno potkupljivanje medija vrši Jandroković putem Agencije Real grupa, u vlasništvu izvjesnoga Krešimira Prosolija. Tu se Agenciju, inače, u informiranim krugovima, naziva FIMI Medijom broj dva.“

 

Smatra se da je, uz državni budžet, glasanje o povjerenju Vladi jedino što egzaktno može pokazati u Hrvatskom saboru ko je vlast, a ko opozicija. Komentarišući inicijativu opozicije za smjenu Plenkovića, politolog i profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj istakao je da ona ne može naštetiti ne samo poziciji nego ni ugledu HDZ-a i premijera:

„Puno važnije pitanje je u kojoj mjeri je ovo sve što se događa, sa nizom korupcijskih afera u koje su uključeni ili bivši ili sadašnji neki Plenkovićevi suradnici, koliko to šteti samom premijeru i njegovoj stranci – HDZ-u. Za sada se to ne čini tako. Ako gledamo recentna i relevantna istraživanja javnog mnijenja, HDZ je i dalje tu na između 25 i 30 posto. Niti jedna oporbena stranka ne prelazi 15 posto, tako da je upitan ovaj način borbe protiv Plenkovića, a to je: 'Mi ćemo ukazati na njegovu korupciju i njegova popularnost će se srušiti'. Da li je to dobar način? Sada bi se morala dogoditi afera, gdje bi tragovi vodili do samog premijera, da premijer bude uhvaćen na licu mjesta.“

 

Vlada je u toku rasprave odbila sve navode iz opozicionog prijedloga kao neutemeljene. Ovo je prvi put od oktobra 2016, kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se raspravljalo o njegovom opozivu. Opozicija je od tada bezuspješno nastojala opozvati cijelu vladu i niz ministara, ali nikada premijera. 

Andrej Plenković Federalni radio opoziv
sport Federalni radio
0 14.04.2024 22:54
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.04.2024 22:02
sport Federalni radio
0 14.04.2024 19:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.04.2024 17:30
Vijesti u 12 Federalni radio
0 14.04.2024 16:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23