videoprilog Adle Dizdar Hodžić (Federacija danas)

Nešto više: Klimatske promjene su očite i vrijeme je da ih počnemo prihvatati

Klimatske promjene su očite i vrijeme je da ih počnemo prihvatati i na njih se učiti. Poručuje nam tako jedna mala, ali vrijedna ekipa sa permakulturnog imanja u naselju Humi kraj Mostara. Klimatske promjene, kažu, ostavljaju traga na ono što uzgajaju pa su ih odlučili pomnije pratiti, instaliranjem vlastite meteostanice koja bilježi sve vremenske parametre važne za poljoprivredu. Svoje znanje i iskustva, pri tom, rado dijele s drugima.

Permakulturno imanje Udruženja Nešto više posjetili smo na Dan otvorenih vrata. Uzrastom, profesijom i afinitetima raznovrsno društvo koje smo zatekli došlo je učiti više o samoj permakulturi, odnosno o tome kako danas pravilno uzgajati i održavati bilo šta. Čak su i najmlađi posjetioci imanja znali šta žele.

“Ja se zovem Hana, imam 4 godine. Moj brat Damjan ima 2 i po godine. Uskoro ću imati 5. Najljepše mi je kad krenemo praviti smokve”.

U Udruženju Nešto više mnogo pažnje posvećuju djeci i mladima. Dovode ih iz škola, da bi u prirodi učili o prirodi.

“Mala raja su ta skupina koja je najzanimljivija da prenese i roditeljima, tako da oni su nam glavni fokus u cijeloj priči”, kaže Željka Rubinić, projektna koordinatorica u Udruženju građana Nešto više.

A priča je da klimatske promjene ostavljaju traga. Upozoravaju tako oni koji vremenske prilike pomno prate.

“Nerijetka je situacija da zima duže traje, ali onda i ljeto duže traje. Zatim neravnomjerna raspodjela količine padavina – mjesec dana nemamo padavina nikako, a onda u 2 dana padne mjesečna ili dvomjesečna količina padavina”, objašnjava meteorolog Dino Memić.

Sve se to odražava na poljoprivredne kulture, upozoravaju na imanju na kojem ima svega - od klice do ploda.

“Jačina Sunca ugrozila je nasad paradajza. Koliko god ga zalijevamo, ugrozila ga je. U bunaru je sve manje vode, iako je neke kiše bilo. Uvjetno rečeno, to su male stvari, ali ih primjećujemo”, govori Rubinić.

Prije nekoliko mjeseci na imanju je instalirana automatska meteorološka stanica, široke palete parametara koje mjeri. Do kraja godine traje testna faza, a od naredne će svakih sat vremena na jedan minut mjeriti prilike i promjene na tom mikropodručju gdje se imanje nalazi. Sve se odvija pod budnim okom mladog meteorologa Dine Memića i jasnim ciljem – sačuvati kulture i sačuvati prirodu.

“Svi jednostavno moramo ulagati više u meteorologiju, u prognozu vremena, u pokretanje studija za meteorologiju u BiH. Jednostavno je to budućnost i od toga smo svi ovisni”, poručuje Memić.

Podatke do kojih će meteorološkim mjerenjima doći, u Udruženju Nešto više žele podijeliti sa zajednicom, s poljoprivrednicima. Projekt su simbolično nazvali Klimatski pametna zajednica.  

federalna.ba

Nešto više meteorologija
Muhamed Garib Nešto više Federalni radio
0 13.11.2023 16:46
Maid Maksumić Nešto više Federalni radio smokva smokve
0 07.10.2023 09:23
meteorologija džemre
0 19.02.2023 09:02
Nešto više Eko dizajn Mostar Humilišani Dan planete Zemlje
0 26.04.2021 22:13