Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavaće do kraja sedmice
(Izvor: Arhiv)

Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavaće do kraja sedmice

Nakon dužeg razdoblja sa natprosječnim temperaturama zraka i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, u Bosnu i Hercegovinu stiže osjetnija promjena vremenskih prilika.

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature zraka u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja zemlje.

Na planinama kiša će postepeno prelaziti u susnježicu. Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavaće do kraja sedmice. Temperatura zraka biće ispod prosjeka za ovo doba godine. U višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature zraka variraće između nula i šest stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu Hercegovine do 10. Najviše dnevne temperature u Bosni između dva i osam stepeni, na jugu zemlje do 15. Minimalne očekivane temperature u pretplanisnkim područjima oko minus četiri stepena.

U ponedjeljak, 22. aprila, u centralnim područjima zemlje zadržaće se nestabilno vrijeme sa kišom. Od utoraka, 23. aprila, prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz, a maksimalne dnevne temperature biće u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između jedan i sedam stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 10. Najviša dnevna temperatura u Bosni od osam do 14, u Hercegovini do 18 stepeni Celzijusovih.

federalna.ba/AA
vremenska prognoza kiša snijeg