videoprilog Jelene Batinić (Federacija danas)

Nema zdravstvenih radnicka, elektrotehničara, ugostitelja...

Tržište rada vapi za radnom snagom. Najveću potražnju za radnicima imaju firme iz oblasti prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva i ugostiteljstva. Uprkos potrebama tržišta i stipendijama koje se nude za obrazovanje ovih kadrova, broj učenika koji upisuju deficitarna zanimanja i dalje je nedovoljan pa je u prošloj školskoj godini u Republici Srpskoj svega 627 učenika pohađalo ove smjerove.

Zdravstveni radnici, elektrotehničari, ugostitelji - kadrovi su koji bi u BiH trebalo najlakše da dođu do posla, jer su ova zanimanja deficitarna. Međutim, za zanate se mladi ljudi i dalje teško odlučuju. Pred ljetnu sezonu, posebno je teško ugostiteljima koji muku muče zbog nedostatka školovanih konobara.

“Mi smo sada prinuđeni, poslodavci, da krademo radnike jedni od drugih, da nudimo bolje uslove, dosta puta i nerealne uslove, za koje ne znamo da li ćemo ispuniti”, kaže Goran Kurtinović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca i ugostitelja RS-a.

Dodaje i kako su primorani da zapošljavamo svakoga ko želi raditi: “Mi ga obučavamo, govorimo kako i šta treba da se radi. Jednim dijelom uspijevamo, a većinom je samo da se odradi posao”.

Iako je praksa pokazala da sa dobrim zanatom uvijek ima posla, a i novca, svake školske godine više od 80 odsto učenika se opredjeljuje za četvorogodišnje škole. Kako bi se tome, koliko-toliko stalo u kraj, Vlada RS-a je obezbijedila stipendije - 100 KM za deficitarna zanimanja. Od naredne školske godine, na stipendije mogu računati učenici mašinske i elektrostruke, kao i oni ugostiteljskih smjerova.

“Nastavljamo stipendiranje deficitarnih zanimanja, da 20 odsto od plana upisa, odnosno od upisanih učenika upisuje zanimanja trećeg stepena. Ta deficitarna zanimanja su upravo izražena kod poslovne zajednice, Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore, da im je potrebna radna snaga koja se stiče obrazovanjem trećeg stepena“, objašnjava ministrica prosvjete i kulture RS-a Željka Stojičić.

Da bi deficitarna zanimanja postala atraktivnija, iznos stipendija treba povećati, smatraju iz Unije udruženja poslodavaca RS-a, koji tvrde da će vrlo brzo tržište urediti ovu oblast.

“Ovo je vrijeme kada imamo razmjenu informacija na svakom nivou, plata će sigurno opredjeljivati u nekom narednom periodu ljude da upisuju ta zanimanja. Očigledno je da ona zanimanja koja budu sve deficitarnija - da će moći na tržištu da zarade sve više i više novaca i to će na kraju opredjeljivati đake da idu u tom pravcu”, kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS trenutno je 57.349 nezaposlenih, među kojima ima i magistara i doktora medicine. Mnogo je i pravnika i ekonomista dok su učionice koje školuju zanatlije i dalje poluprazne.

federalna.ba

Radnici
Radnici poslodavci pomoć
0 18.07.2024 13:34
Radnici BiH Hrvatska Slovenija
0 18.07.2024 12:44
iskorištavanje Radnici Italija Armani Christian Dior
0 17.07.2024 10:41
Samsung Radnici štrajk
0 10.07.2024 09:51
Vlada FBiH preporuke Radnici visoke temperature
0 20.06.2024 12:00
Elon Musk SpaceX Radnici otpušteni
0 13.06.2024 10:47