Nema direktne opasnosti po nuklearnu elektranu Zaporožje
(Izvor: Ilustracija/TheGuardian)

Nema direktne opasnosti po nuklearnu elektranu Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da pažljivo prati situaciju nakon granatiranja brane Kakhovka na jugu Ukrajine, ali da nema “neposredne nuklearne opasnosti” po nuklearnu elektranu Zaporožje.

“IAEA je upoznata s izvještajima o šteti na ukrajinskoj brani Kakhovka. Stručnjaci IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporožje pomno prate situaciju, nema neposredne nuklearne opasnosti u elektrani”, navodi na Twitteru međunarodna agencija sa sjedištem u Beču.

Eksplozije u hidroelektrani Kakhovka na rijeci Dnjepar u blizini Hersona, na jugu Ukrajine, izazvale su poplave u utorak, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za uništavanje brane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na Twitteru objavio da uništavanje brane "potvrđuje cijelom svijetu” da ruske snage moraju biti “protjerane iz svakog kutka ukrajinske zemlje".

"Sve službe rade. Sazvao sam Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu", rekao je Zelenski.

U međuvremenu, Vladimir Leontjev, čelnik Nove Kakhovke koja je pod kontrolom Rusije i nalazi se na istočnoj obali rijeke Dnjepar, objavio je na Telegramu da su noćni "udari ukrajinskih oružanih snaga" doveli do uništenja ventila, što je dovelo do nekontrolisanog ispuštanja vode nizvodno.

federalna.ba/AA

 
IAFA Zaporožje