Šetnja gradskim ulicama pod motom "Zenica za Srebrenicu"
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Šetnja gradskim ulicama pod motom "Zenica za Srebrenicu"

Zeničani su i ove godine, u nekoliko stotina metara dugoj koloni, u 11 sati sa Trga Alije Izetbegovića u tom gradu krenuli u jednosatnu tradicionalnu šetnju gradskim ulicama pod motom „Zenica za Srebrenicu“ u organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Zenica.

Kolona će se vratiti na isto mjesto te na platou ispred centralnog gradskog Spomen obilježja “Kameni spavač” položiti cvijeće te proučiti dovu za, u julu 1995. godine, od strane pripadnika Vojske i policije Republike Srpske, nevino ubijene stanovnike tada zaštićenih zona Ujedinjenih nacija Srebrenica i Žepa.

Generalna skupština UN-a nedavno je donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u kojem je živote izgubilo 8.372 osobe.

- Rezolucija o Srebrenici u suštini samo je dodatna potvrda onoga što smo mi već imali presuđeno kroz međunarodne presude. Posebice moramo naglašavati značaj obilježavanja Dana žalosti i sjećanja na Srebrenicu, jer mi već 29 godina svjedočimo negiranju genocida.

Ukoliko smo već 29 godina svjedovi toga, postavlja se pitanje šta će biti u budućnosti. Veliki su, zaista, zahtjevi pred nama da očuvamo sjećanje na žrtve jer je to naša obaveza, ali, svakako, da se to nikada i nikome ne dogodi- istakla je asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Ajša Luković.

On je podvukla kako Srebrenica nije jedino mjesto gdje su počinjeni takvi zločini, nad nevinim bošnjačkim stanovništvom.

- Mi uvijek podsjećamo i na Prijedor i na mnoge, mnoge druge gradove u BiH, koji su žrtve onoga što se desilo od 1992. – 1995. godine, a to je čin agresije na BiH i međunarodni oružani sukob, za koje imamo presude koje nam sve dokazuju - kazala je Luković.

Međunarodni dan sjećanja žrtve genocida i Dan žalosti zbog genocida u Srebrenici prvi se put ove godine institucionalno obilježava u mnogim zemljama svijeta, ali i u sjedištu UN-a, dok na cijeloj teritoriji BiH nije proglašen ni Dan žalosti.

Dan žalosti, zbog protivljenja srpskih članova Vijeća ministara BiH, nije proglašen za cijelu teritoriju BiH pa se institucionalno i ne obilježava na teritoriji na kojoj je genocid i počinjen. Dan žalosti danas je samo na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta.

- Šta kazati na to? Mi, očito, moramo krenuti od sebe. Smatram da svaki pojedinac ima obavezu da se podsjeća. Ako institucionalno ne djelujujemo, trebamo mi djelovati u svojim domovima. Naši su domovi naše institucije- kazala je Luković.

Tačno u 12 sati, oglasila se i sirena za uzbunu, kojom je također odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.

federalna.ba/Fena

Zenica šetnja Srebrenica