NATO sazvao vanrednu sjednicu povodom incidenta u Poljskoj
(Izvor: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

NATO sazvao vanrednu sjednicu povodom incidenta u Poljskoj

NATO će održati vanrednu sjednicu kako bi raspravljao o eksploziji u istočnoj Poljskoj u blizini ukrajinske granice u kojoj su poginule dvije osobe u utorak, saopćila su dvojica zvaničnika NATO-a i evropski diplomata.

Sjednicom NATO ambasadora u Bruxellesu predsjedavat će generalni sekretar Jens Stoltenberg, koji će održati konferenciju za novinare oko 12,30 sati po srednjoevropskom vremenu, navodi NATO u saopćenju.

NATO članica Poljska saopćila je da su u eksploziji rakete poginule dvije osobe u selu koje se nalazi šest kilometara od granice s Ukrajinom.

Američki predsjednik Joe Biden ranije je saopćio da projektil vjerovatno nije ispaljen iz Rusije nakon što je održao razgovore s čelnicima zapadnih saveznica, u jeku briga da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti u susjedne zemlje.

Eksplozija u utorak u žitnom postrojenju došla je u vrijeme dok je Rusija pokrenula niz raketnih napada koji su imali za cilj ukrajinsku energetsku infrastrukturu, za koje Kijev tvrdi da su najteži u skoro devet mjeseci rata, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

NATO vanredna sjednica Poljska rakete