NATO pozvao na deeskalaciju na Kosovu

NATO pozvao na deeskalaciju na Kosovu

NATO je u subotu pozvao na deeskalaciju na Kosovu gdje su pojačane tenzije između kosovske policije i lokalnih Srba.

"Pozivamo institucije na Kosovu da odmah deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da riješe situaciju kroz dijalog", navela je portparol NATO-a Oana Lungescu na Twitteru.

Ona je dodala da KFOR, mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om, ostaju na oprezu i da će obezbijediti sigurno okruženje.

U petak naveče Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države objavile zajedničku izjavu o najnovijoj eskalaciji na Kosovu u kojoj su pozvale kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju.

"Osuđujemo odluku Kosova da prisili pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova uprkos našem pozivu na uzdržanost. Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju te da blisko sarađuju s EULEX-om i KFOR-om", piše u zajedničkoj izjavi.

Takođe se osuđuje napad na EULEX u Zvečanu.

"Zabrinuti smo odlukom Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga na granici s Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost, izbjegavajući zapaljivu retoriku", poručuju zemlje Kvinte.

Srbija je u petak pozvala NATO da hitno zaustavi nasilje nad lokalnim Srbima na Kosovu.

"Zbog brutalne primene sile od strane Albina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti", saopšteno je nakon sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije održanog u subotu.

Policija na Kosovu sukobila se s lokalnim Srbima koji su se okupili ispred zgrade opštine Zvečan na sjeveru Kosova kako bi spriječili novoizabranog gradonačelnika, etničkog Albanca, da uđe u zgradu.

Kosovska policija koristila je šok bombe i suzavac pri čemu je povrijeđeno je najmanje 10 osoba. U sukobima je povrijeđeno pet policajaca, a oštećena su četiri policijska vozila.

federalna.ba/AA

Kosovo NATO