Nastavak prekinute sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
(Izvor: Arhiv)

Nastavak prekinute sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Nastavak desete redovne sjednice u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za danas nakon prekida 4. marta, kada nije usvojen ni predloženi dnevni red već samo potvrđen mandat novoimenovanoj zastupnici Franki Leko.

Do prekida je došlo jer nije bilo većine glasova za prijedlog da dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković, koji je 4. marta otvorio sjednicu i vodio je skoro do prekida, ostane u toj ulozi do kraja zasjedanja umjesto predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Boškovićevo vođenje tražila je, u formi predloženog zaključka, parlamentarna većina a protivila se opozicija. Potom je glasanje Doma u cjelini pokazalo da nema  većinske podrške za navedeni prijedlog ni nakon dva kruga izjašnjavanja. Uslijedile su potom kratke konsultacije i Bošković je obavijestio da će sjednica biti prekinuta, ali da prije toga barem treba potvrditi mandat novoj zastupnici Franki Leko iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH umjesto stranačkog kolege Ive Vincetića čiji mandat je prestao. Opozicija je tvrdila da bi legitimnost njenog mandata mogla biti upitna ako Bošković bude predsjedavao i u tom dijelu, pa je predsjedavajuća po funkciji, Mirjana Marinković Lepić, preuzela vođenje ovog dijela sjednice i Leko položila zastupničku zakletvu.

Za desetu redovnu sjednicu predloženi dnevni red je isti kao što je bio i 4. marta. Jedan od novopredloženih federalnih zakona predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini - tržnim centrima i drugim prodajnim objektima. Vladi Federacije BiH je ostavljena mogućnost da njenom odlukom može odrediti koji prodajni objekti su ipak dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.

Zakon kojim su predložene ove odredbe zasad je u formi nacrta, što znači da je njegovo eventualno stupanje na snagu vremenski nepredvidivo jer bi mogao biti upućen u javnu raspravu prije potencijalnog konačnog usvajanja u oba doma Federalnog parlamenta.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
sjednica Vlada Federacije BiH Nacrt zakona policijski službenici
0 18.07.2024 11:58
zaštita ličnih podataka Vijeće ministara sjednica
0 18.07.2024 08:08
budžet sjednica Srđan Amidžić
0 16.07.2024 15:51
Adnan Delić Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH sjednica
0 16.07.2024 13:17
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica Nenad Nešić Ustav BiH Izborni zakon
0 16.07.2024 08:06
sutra sjednica Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH budžet
0 15.07.2024 14:21