Mirjana Topić  Landeka

Naslov: Schmidtovo nametanje izmjena Izbornog zakona ostavlja nedoumice

Nakon nametanja više od 100 izmjena Izbornoga zakona BiH od strane isokoga predstavnika  u BiH Christiana Schmidta a koje se tiču tehničkih izmjena ponovno je nastala politička kriza. U Otvorenom studiju o nametnutim izmjenama, kao i o tome kako spriječiti izborne malverzacije, radu Središnjeg izbornog povjerenstva i trenutnoj političkoj situaciji govore predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom Vehid Šehić, te profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banja Luci prof. dr. Aleksandar Savanović.

„Izmjene koje je predvidio Visoki predstavnik i dopune Izbornog zakona 90 posto su prihvaćene preporuke Pod lupom i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), tako da on nije izmišljao neku toplu vodu. On je ono što smo mi kao promatrači na izborima a i neke političke stranke su ukazivale na to, svojom promatračkom misijom utvrdili smo sve manjkavosti izbornog sustava i on je to pretočio, tako da ne treba  gledati negativno i mora biti pilot projekat i to je nesporno. Da sam član SIP-a ne bih smio prihvatiti da se moderne tehnologije uvedu preko noći. Ali isto tako smatram da se izbori 2026. godine ne trebaju održati bez novih tehnologija, čak sam spreman pozvati građane da bojkotiraju takve izbore“, kazao je Vehid Šehić.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž koji je s PDP-om iz RS-a tražio uvođenje modernih tehnologija u izborni proces smatra da se tehnologija trebala uvesti na svakom biračkom mjestu te da pilot projekti nisu potrebni. "Uvođenje modernih tehnologija značilo bi da se poštuje demokracija, a ne volja biračkih odbora, općinskih izbornih povjerenstava, odnosno onih koji broje", kazao je Raguž
„Promjene koje je nametnuo Christian Schmidt došle su kasno, došle su djelomično i došle su na način da je ostalo više upitnika nakon odluke, nego činjeničnih stvari. U prilog tome ide i to da je SIP utvrdio proračun kao da nije bilo nametanja od Visokog predstavnika. Oni idu u realizaciju lokalnih izbora kao da se ništa nije dogodilo. Schmidt nije definirao dinamiku provedbe  niti gdje će se ti pilot projekti odvijati i ono što sam ja rekao i pred PIK-om je da se uvođenje modernih tehnologija uvede na svim biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini ili nikako. Ja ću prvi tužiti SIP zbog diskriminacije  ako u nekoj jedinici lokalne samouprave bude uvedena moderna tehnologija a u drugoj ne“, zaključio je Raguž.

O trenutnoj političkoj krizi izazvanoj Schmidtovim  nadmetanjima, reakcijama iz RS-a u emisiji je govorio prof. Aleksandar Savanović. 

Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33
Nizozemska krijumčarenje migranata pritvor
0 23.05.2024 09:56
pješak poginuo saobraćajna nesreća Tuzla-Orašje
0 23.05.2024 09:55