videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Nakon dvije godine pauze održava se 'Zenička čimburijada'

Prvi dan proljeća Zeničani dočekuju na Kamberovića polju, na obalama Bosne, i uz narodno jelo čimbur - nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije. Ključni sastojak čimbura je jaje, a jaje je simbol života koji se sa proljećem budi - jedno je od tumačenja koje prati ovu tradiciju.

„To je tradicija već tu godinama, stotine godina. Mi mlađi smo to naslijedili, ali, eto, imamo i mi staža prilično dosta. I želio bi da Čimburijada ostane i opstane“, govori Anto Šakić – Štaka

Za Safeta Alispahića nema veze je li minus, kiša ili snijeg: „To nas ne može spriječiti, mi smo to navikli i mi ćemo to i raditi dok smo živi i zdravi“.

Nakon decenija spontanog okupljanja Zeničana na obalama Bosne u susret poljeću, Forum građana Zenice tradiciju je, dijelom, formalizirao organiziranjem niza sadržaja, a koji prethode prvom danu proljeća i Čimburijadi. Tako su ove godine, pored ostalog, konkursom pod nazivom „Zenica kakvu volim“ birali najljepše fotografije grada. Nije izostalo ni takmičenje za najbolje pripremljeni čimbur.

Idu aktivisti Foruma i korak dalje. U vrijeme pandemije, kada nije bilo okupljanja uz čimbur, iskoristili su da na svojevrstan način zaštite Čimburijadu.

„Radi se o jednoj aktivnosti koju smo mi užurbano radili tokom prošle godine, prikupili smo kompletnu dokumentaciju, arhivsku građu, bibliografiju - za apliciranje Zeničke čimbuijade na listu nematerijalne kulturne baštine BiH“, objašnjava Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice.

I ove godine, ovaj događaj je bio u znaku čimbura od 1.500 jaja, u kojem su mogli uživati oni koji na ovaj događaj nisu došli s namjerom da sami pripremaju ovo jelo. Tradicionalno, prvi dan proljeća čimburijaši obilježe i prvim kupanjem u rijeci Bosni te spustom raftera od Drivuše do Kamberovića polja.

federalna.ba

Zenica Čimburijada
Đački dom Nedžad Ibrišimović Zenica
0 17.08.2022 11:42
Azimuth 135 Zenica Smetovi
0 10.08.2022 21:16
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Zenica saobraćajna nesreća
0 06.08.2022 09:21