Najvjerovatnije u aprilu: U Bugarskoj peti izbori u dvije godine
(Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Najvjerovatnije u aprilu: U Bugarskoj peti izbori u dvije godine

Bugarska će održati nove parlamentarne izbore, peti put u dvije godine, nakon što je Socijalistička partija u utorak objavila da nije uspjela formirati Vladu i da je vratila neispunjeni mandat predsjedniku zemlje.

"Učinili smo sve što je potrebno da ispunimo treći mandat", rekla je čelnica stranke Kornelija Ninova i dodala da uprkos postavljanju jasnih nacionalnih prioriteta u razgovorima sa drugim strankama "nije bilo dovoljno volje da se formira radna Vlada".

Bila je to treća i posljednja prilika da se formira kabinet u ovom parlamentu. Najsiromašnija članica Evropske unije sada ponovo ide ka izborima.

Prije pokušaja socijalista da formiraju koaliciju, dvije najjače grupe u bugarskom parlamentu - stranka desnocentristički GERB i reformistička stranka Nastavljamo promjene - pokušale su i nisu uspjele pronaći dovoljnu podršku da vode vlastite vlade.

Predsjednik Rumen Radev sada će raspustiti parlament, imenovati prelaznu Vladu i zakazati nove izbore, koji će se najvjerovatnije održati u aprilu.

Očekuje se da će nastavak političke krize zaustaviti planove Bugarske za pridruživanje eurozoni krajem ove godine, kao i blagovremeno primanje milijardi eura iz fondova EU-a za oporavak.

federalna.ba/AA

Bugarska izbori