videoprilog Mire Živković i Mire Sirovine (Federacija danas)

Najmedeniji događaj u Orašju okupio pčelare iz BiH i Hrvatske

Orašje je bilo domaćin pčelarskog sajma, održanog šestu godinu zaredom. Sajam raste, broj učesnika je sve veći, a čini se naša zemlja proizvodi meda toliko da može zadovoljiti i tržište preko granica Bosne i Hercegovine. Na sajmu je zvanično najavljen projekat prekogranične saradnje, koji bi trebao doprinijeti unapređenju pčelarske proizvodnje u ovom dijelu Posavine.

Najmedeniji događaj u Orašju ponovno je okupio pčelare iz ovoga dijela Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Republike Hrvatske, koji rado predstavljaju svoje proizvode na ovoj sajamskoj manifestaciji, ne skrivajući zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom domaćina.

„Imamo predstavnike iz Hrvatske iz Republike Srpske, Federacije BiH i iz Brčko distrikta. Tu je i dopredsjednik hrvatskog pčelarskog zaveza Stanko Čuljak“, navodi Zlatko Zlatarević, predsjednik Pčelarske udruge Trut Orašje.

„Radimo s oko tristo društava, seleći smo pčelari tako da imamo baš veliku paletu što se tiče meda i proizvoda od meda“, ističe Sabina Biserović, pčelarka iz Hrvatske.

Suradnja između pčelara iz Orašja s pčelarima iz Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj rezultirala je projektom koji su najavili na ovogodišnjem sajmu.

„Nastojali smo da stvorimo pretpostavke da kad se otvori takav projekt budemo spremni i da budemo konkurenti da se na njega možemo prijaviti“, kaže Stanko Čuljak, predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

„Projekat će trajat od dvije do tri godine, vrijednost je od 500.000 do dva milijuna eura“, dodaje Drago Mijić, dopredsjednik Pčelarske udruge Trut Orašje.

Sredstvima iz europskih fondova za prekograničnu suradnju, ovaj bi projekt znatno pomogao razvoju pčelarstva i lijeve i desne obale ovoga dijela Posavine.

federalna.ba

sajam pčelarstva Orašje
filmska radionica Orašje
0 26.08.2022 13:48
peruanski kukuruz Orašje
0 25.08.2022 12:31
oldtimeri Orašje
0 22.08.2022 13:09
Fadil Novalić Posavski kanton Orašje
0 05.07.2022 16:44