Na sjeveru Kosova stanje mirno, noć protekla bez incidenata

Na sjeveru Kosova stanje mirno, noć protekla bez incidenata

Na sjeveru Kosova situacija je mirna, priopćila je kosovska policija, a prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Veton Elshani iz kosovske policije rekao je za ovaj medij da je situacija na sjeveru stabilna i da policijski službenici i dalje ostaju u blizini zgrada općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Također je dodao da tijekom noći nije bilo incidenata.

Kako navodi RSE, u spomenutim općinama živi većinsko srpsko stanovništvo koje je 26. svibnja pokušalo spriječiti ulazak novoizabranih gradonačelnika u urede. Srpsko stanovništvo na Kosovu bojkotiralo je lokalne izbore 23. travnja te sada ne prihvaća gradonačelnike izabrane iz redova albanske zajednice.

Gradonačelnici su položili prisegu 26. svibnja, a dan kasnije uz asistenciju policije Kosova ušli su u općinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku što je izazvalo nezadovoljstvo kod lokalnog srpskog stanovništva te je u jednom trenutku došlo do sukoba s policijom.

Vlasti na Kosovu branile su svoju odluku da se novim gradonačelnicima na sjeveru omogući ulazak u njihove urede međutim, kako navodi Radio Slobodna Europa, međunarodni faktor je to opisao kao "prisilni ulazak", osuđujući poteze Prištine.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Vlade Kosova da se suzdrži od "drugih akcija koje bi mogle povećati tenzije i promovirati nasilje", a američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je da će ove akcije imati posljedice u bilateralnim odnosima SAD-a i Kosova.

Akcije Kosova osudila je i Europska unija, dok je NATO od obje strane tražio da sporove rješavaju dijalogom.

Srbija je podigla borbenu spremnost svojih snaga na najvišu razinu nakon nemira na sjeveru, a Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba, zatražila je od Beograda da prekine dijalog s Prištinom u kojem posreduje Bruxelles, navodi RSE.

federalna.ba/Fena

Kosovo