Na bajramskom prijemu mostarskog muftije predstavnici svih vjerskih zajednica

Na bajramskom prijemu mostarskog muftije predstavnici svih vjerskih zajednica

Bajramski prijem mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, kojem su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica, visoki dužnosnici diplomatskih misija u Mostaru, predstavnici javnog, političkog kulturnog, gospodarskog života Grada Mostara i HNK-a, večeras je upriličen u novootvorenom vakufskom kompleksu Podveležju, kojeg sačinjavaju Centar za zdravo starenje i Kalima resort (turističko odmaralište) s autentično obnovljenom džamijom, starijom od četiri stoljeća.

Samim odabirom ambijenata iskazana je plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o osobama treće životne dobi.

- Nama, aktuelnoj generaciji, možda se nekada čini, da je naše vrijeme najbremenitije i najizazovnije, zaboravljajući da su se kroz dugu povijest svi narodi suočavali s kušnjama kroz koje je Bog čitave narode stavljao na duhovni i moralni ispit. Kroz kušnju se propituje čvrstina naše vjere u Boga, a tu čvrstinu suštinski oblikuju iskrenost i dosljednost čija su konkretna manifestacija dobra djela i dosljedno moralno postupanje - u prigodnoj bajramskoj čestitci istaknuo je muftija, podsjetivši da inspiraciju u izgradnji mola i čvrstog uvjerenja treba tražiti u primjeru praoca čovječanstva, poslanika Ibrahima alejhiselam.

Posebno je ukazao na vrijednosti i značaj njegovanja međusobne ljubav i spremnosti na osobno odricanja zarad općeg prosperiteta.

- Istinska ljubav prema Bogu otkriva ono najljepše i najplemenitije u čovjeku, ona ga čini širokogrudnim, pristupačnim i otvorenim. Isključivost, netrpeljivost, zavidnost, osjećaj sile i nadmoći iznevjeravaju i obesmišljavaju učenje vjere čiji najčvršći temelj jesu bogobojaznost, altruizam i samilost - kazao je muftija.

 Bajramsku čestitku mostarskom muftiji i muslimanima na području Mostarskog muftijstva u ime vladike Dimitrija, episkopa Zahumsko-hercegovačke i primorske biskupije, uputio je iguman manastira u Žitomisliću Danilo Pavlović.

- Bajrami su uvijek prilika da se zapitamo i da kažemo da smo spremni da darujemo sebe za dobrobit života kojeg svi ovdje zajedno živimo - poručio je iguman Danilo.

U ime biskupa Mostarsko-duvanjske i primorske monsinjora Petra Palića, katoličkog svećenstva sretne i blagoslovljene dana Bajrama izrazio je don Željko Majić.

Najprije je čestitao muftiji na poduhvatu Islamske zajednice koje je uložila na izgradnji vakufskog kompleksa u Podveležju, a potom izrazio nadu da će i ubuduće, kao i prethodnih godina, nastaviti dijeliti bajramske radosti s predstavnicima Islamske zajednice u Mostaru budući da završava njegova dužnost na funkciji generalnog vikara Biskupije.

Komentirajući dijelove jutrošnje bajramske hutbe reisu-l-uleme dr. Husien ef. Kavazovića o milosrđu i dijeljenju dobra s drugima, kojem pozivaju sve religije, u svojoj bajramskoj čestici fra Iko Skoko, generalni vikar Hercegovačke franjevačke biskupije, kazao je da bi čovječanstvo bilo potpuno drugačije kada bi ljudi primjenjivali takve vjerske postulate.

- Ovi blagdani nas tome pozivaju. Možda nećemo doći do tog stupnja, ali idemo tim putem - kazao je Skoko.

Bajramsko druženje uzvanica nastavljeno je uz skromnu bajramsku sofru pripremljenu u hotelu Kalima resort.

federalna.ba/Fena

Kurban-bajram Bajram Mostar
Mostar Književni festival Poligon
0 15.10.2021 20:53
kultura BiH Mostarsko proljeće Savršen partner Mostar
0 11.10.2021 21:31