Muzej Auschwitz-Birkenau: Sjećanje na žrtve holokausta

Domaći i strani turisti posjećuju Memorijalni muzej Auschwitz-Birkenau u poljskom Oswiecimu kako bi odali počast žrtvama nacističkog režima koji su ubijeni tokom Drugog svjetskog rata.

U Auschwitz-Birkenau, koncentracionom logoru nacističke Njemačke u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata, ubijeno je 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja.

Sutra se obilježena 78. godišnjica zatvaranja nacističkog koncentracionog logora Auschwitz.

Dan sjećanja na žrtve holokausta je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima stradale tokom Drugog svjetskog rata.

U novembru 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) jednoglasno je usvojila Rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Tog datuma 1945. godine sovjetske trupe oslobodile su zloglasni logor Auschwitz. Punih 60 godina radilo se na otkrivanju historijskih, kulturnih, psiholoških, civilizacijskih uzroka koji su omogućili pogrom Jevreja, ali i na pronalaženju odgovarajućeg lijeka da se to više nikada i nikome ne desi.

Auschwitz je bio najveći koncentracioni logor koji je osnovala nacistička Njemačka. Kroz ovaj logor je prošlo 1.300.000 ljudi iz Evrope, od kojih je 1.100.000 ubijeno. Oko 900.000 odmah je nakon dolaska ubijeno u gasnim komorama, strijeljano ili izgladnjivano do smrti, zbog čega je Auschwitz nazvan najzloglasnijim logorom smrti.

federalna.ba/AA
Auschwitz-Birkenau muzej