Muftija mostarski: Neće nam nitko određivati mjeru naše slobode
(Izvor: Fena/Mario Obrdalj)

Muftija mostarski: Neće nam nitko određivati mjeru naše slobode

Drugoga dana Bajrama obilježen je Dan šehida, a tim je povodom posjećeno groblje u Liska ulici u Mostaru, gdje se nazočnima obratio muftija mostarski Salem ef. Dedović, rekavši kako ''šehidska mezarja na ovakvim lokalitetima potvrđuju kontinuitet postojanja i trajanja''.

- Ovo nije Liska park, ovo je harem Kantarevac uspostavljen prije više od četiri stoljeća i kao takav egzistirao sve do 1949. godine kao harem i ništa drugo. Ovo je samo jedan dio tog harema. Božjim određenjem došlo je da se u vremenu agresije na Mostar ovaj harem oplodi najboljim sinovima ove zemlje i tom žrtvom ponovo postane harem, na isti način kako su mostarski Šehitluci uspostavljeni krajem 17. i početkom 18. stoljeća – rekao je muftija.

Poručio je da nema poigravanja, pogodbi niti kompromisa kada je u pitanju ovo mjesto.

- Ovo je za nas zaštićeno, branjeno mjesto s kojega ne idu ovi šehidi. Ne idu odavde ova obilježja koja su državotvorna obilježja našeg naroda. Nas uporno i nikakvim argumentima, kako ovdje, tako i na Lakišića haremu, hoće uvjeriti da nije bilo harema. Hoće se izbrisati povijest koja je tvrda, utemeljena, koja traje – poručio je on.

Muftija smatra kako se ne može graditi nešto na silu, na mitu i na lažima.

- Ovaj grad je multietnički grad. Ovaj naš narod uložio je i dao sve za multietničku komponentu ovoga grada, ali ne možete mu oduzimati slobodu i reducirati prava. Neće nama nitko određivati mjeru naše slobode i prava te dovoditi u pitanje naše dostojanstvo koje se ovdje brani, na mjestu Lakišića harema – poručio je on.

Na kraju je kazao kako će ostati ustrajni u tome da su ovo simboli starog povijesnog Mostara.

- Bošnjaci su sazreli da znaju tko su i što su, da budu vjerodostojni. Svoje ne damo, tuđe poštujemo, priznajemo i pozivamo da ljudski, miroljubivo i društveno korisno tražimo društveni dogovor koji svima odgovara za budućnost i napredak grada – zaključio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.

federalna.ba/Fena

Dan šehida Mostar
festival komedije Mostarska liska Mostar Nikolina Friganović Ljubiša Savanović
0 19.05.2024 10:39
Mostar NiP skeneri izbori
0 18.05.2024 17:39
CIK BiH SIP BiH Mostar skeneri
0 18.05.2024 12:15
studenti Mostar kompostiranje
0 17.05.2024 11:16