videoprilog Kristine Marković (Federacija danas)

Mostarsko jezero čeka investitore

Udaljeno svega desetak minuta vožnje od centra Mostara, na sjevernom ulazu u ovaj grad nalazi se Mostarsko jezero. Godinama ovo područje, prepuno sportsko-turističkih potencijala, propada. Bez konkretnih ulaganja ili obnove, čeka investitore koji bi uložili u oživljavanje njegovih obala. No, do toga neće doći ukoliko Grad Mostar ne osigura potrebne preduvjete.

Mostarsko jezero je najmlađa akumulacija na Neretvi. Već 29 godina u ovo područje se ne ulaže, a jezero i njegove obale, uz manje akcije lokalnih udruženja, su prepuštene propadanju. Trenutačno služi za nelegalno deponovanje otpada, a obale Mostarskog jezera prekrivene su korovom i rastinjem. Iako projekat za obnovu područja oko jezera postoji godinama, do realizacije istog nikad nije došlo. No, prema najavama iz Zavoda za prostorno uređenje Mostara, stvari bi se trebale pokrenuti s mrtve tačke.

„Taj projekt smo prezentirali tri puta na Business forumu u Sarajevu i on je otišao na mnogo destinacija širom planete. Meni se čini da je sve to urodilo plodom. Ovih dana se radi na zvaničom poduhvatu, koji bi, prema nekim prvim utiscima, mogao donijeti pozitivan rezultat“, kaže Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

Ozbiljnijim projektom i konkretnim dogovorom s investitorima, Grad Mostar bi mogao osposobiti bar pješačku i biciklističku stazu uz jezero.

„Tu su već određene grupe građana, odnosno nevladine organizacije počele određena ulaganja, tipa work out, košarkaški teren… da na neki način obogate sadržaje na samoj obali Mostarskog jezera. Zaista to je jedan biser, jedan potencijal koji se može iskoristiti“, ističe Mirza Drežnjak, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (SDA).

„Predsjednik Gradskog vijeća i ja smo prije mjesec imali posjetu jednog vrlo ozbiljnog investitora koji je zainteresiran za taj lokalitet. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija koju bismo prezentirali Gradu. Mi ćemo to blagovremeno iskomunicirati i s vijećnicima i s medijima. Osobno bih volio da se to desi“, kaže Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara (HDZBIH).

Brojni su prioriteti na kojima bi se trebalo raditi i kvalitetno ih privesti kraju, kako bi Mostarsko jezero postalo primamljivo budućim investitorima. Naime, ovo područje je još uvijek, 25 godina nakon završetka rata u BiH, puno minsko-eksplozivnih sredstava. Tu su, bukvalno na svakih nekoliko metara nelegalne deponije smeća, a pojedinci odnose ranije postavljenu galanteriju na šetališnoj stazi i uz obale jezera i koriste je u privatne svrhe. Na nadležnima je da ove pojave spriječe i počnu uvoditi reda ondje gdje ga je odavno trebalo biti.

federalna.ba

Mostar Mostarsko jezero