videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

Mostarskim pravoslavcima vraćene dvije ikone spašene iz Sabornog hrama

Članovi obitelji Jašarević iz mostarskog naselja Brankovac godinama su, nakon što je u ratu srušen Saborni hram Svete Trojice, čuvali dvije vrijedne ikone iz 14. i 16. stoljeća. Uoči Božića vratili su ih tamo gdje pripadaju, mostarskoj pravoslavnoj zajednici.

Ikone Presvete Bogorodice i Svetog velikomučenika Đorđa godinama su nakon razaranja Saborne crkve u Mostaru čuvane u obitelji Jašarević. Njezin domaćin Ramiz Jašarević ih je planirao crkvi vratiti na dan njezine obnove i ponovnog otvaranja. A čuvati ih nije bilo jednostavno u kući koja je i sama uslijed ratnih zbivanja bila u ruševnom stanju.

„Uvijek je bilo vlažno i uvijek je samo govorio da čuvamo te ikone, čekao je trenutak nekome da ih vrati“, priča Jasna Jašarević.

Taj trenutak, nažalost, nije dočekao. Nakon njegove smrti brigu o ikonama preuzeli su supruga i sin, crkvi ih vratili uoči božićnih blagdana.

„Malo sam imala tremu kad sam ih nosila jer čuvali smo ih kao nešto sveto, nešto jako bitno“, prisjeća se Jasna Jašarević.

To je prava slika Mostara, poručuje Branimir Borovčanin, paroh Druge  mostarske parohije: „Baš pravi momenat kad su naše drage komšije odabrale da nas obraduju, a samim time i cjelokupnu našu zajednicu ovdje u Mostaru“.

„Iz druge konfesije da nešto što je nađeno da se sačuva i da se preda kada također dođe njihovo na obnovu da se realizuje ta radost  - to jedna civilacijska norma“, dodaje Nedžad Jašarević.

Žele da ovaj potez i primjer dobrih odnosa među susjedima izazove lančanu reakciju diljem zemlje.

„Da sve narode i sve ljude koji žive u BiH potakne na to da krenemo da radimo jedni drugima dobra djela“, ističe Borovčanin.

Kao što je to učinila obitelj Jašarević , u znak dobrosusjedskih odnosa, na, za pravoslavne vjernike najradosniji blagdan Božić,  blagdan darivanja toplim riječima i dobrim djelima.

federalna.ba

ikone Mostar Saborni hram Svete trojice
femicid stop femicidu Mostar Stari most
0 03.12.2022 13:53
samoubojstvo samoubistvo Mostar
0 03.12.2022 10:20
hladni lanac Mostar molekularna dijagnostika laboratorija
0 30.11.2022 22:03