Moldavija tražila od zapadnih zemalja sisteme protivvazdušne odbrane
(Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

Moldavija tražila od zapadnih zemalja sisteme protivvazdušne odbrane

Ministar odbrane Moldavije Anatolije Nosati izjavio je da je ta zemlja zatražila od zapadnih partnera sisteme protivvazdušne odbrane, suprotno dosadašnjoj politici da ne kupuje smrtonosno oružje od Zapada.

Nosati, koji je prošle nedjelje bio na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su šanse Moldavije da dobije takvo odbrambeno naoružanje slabe u trenutku kada je glavni prioritet zapadnih saveznika isporuka oružja Ukrajini.

On je, međutim, dodao da su "u toku" razgovori Moldavije sa zapadnim zemljama o isporuci sistema protivvazdušne odbrane.

Moldavija je promijenila stav o nabavci zapadnog oružja pošto su na njenu teritoriju, blizu granice sa Ukrajinom, nekoliko puta pale ruske rakete koje su oborile ukrajinske snage. Ruske rakete lansirane iz Crnog mora ka ciljevima na zapadu Ukrajine takođe često lete iznad sjeveroistočnog dijela Moldavije.

"Rat u Ukrajini je pokazao da status neutralnosti Moldavije i rasprave o demilitarizaciji Moldavije više nisu aktuelne", kazao je Nosati za RSE.

Ukrajinski zvaničnici su više puta upozorili da bi Rusija mogla da koristi moldavski region Pridnjestrovlje, koji je jednostrano proglasio nezavisnost 1990. godine, za vojne operacije protiv Ukrajine ili Moldavije.

U Pridnjestrovlju, oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, i dalje se nalaze stotine ruskih vojnika, raspoređene još prije pada komunizma, uprkos prigovorima Kišinjeva.

federalna.ba/Beta

Moldavija