Mnogi beskućnici u Brazilu preživljavaju od recikliranja smeća
(Izvor: AA)

Mnogi beskućnici u Brazilu preživljavaju od recikliranja smeća

Mnogi beskućnici širom Brazila žive u teškim uvjetima, a neki od njih preživljavaju zahvaljujući recikliranju smeća.

Reporterska ekipa Anadolije snimila je kako izgleda proces prikupljanja i sortiranja smeća prije samog postupka recikliranja.

Nerijetko suočeni s nasiljem, rasizmom i raznim bolestima, mnogi beskućnici noću razvrstavaju industrijski, medicinski i kućni otpad kako bi zaradili dva dolara dnevno.

Mnogi od njih boluju od leptospiroze, akutne bolesti koja se prenosi od životinja zaraženih bakterijom leptospira.

Ipak, uprkos veoma teškim uvjetima, veliki broj beskućnika širom Brazila uspijevaju preživljavaju od recikliranja smeća.

Prema podacima Instituta za primijenjena ekonomska istraživanja (IPEA), u Brazilu je 2022. godine broj beskućnika premašio 281.000, što je 38 posto više nego 2019. godine.

Recikliranje je proces sakupljanja i obrade materijala koji bi inače bili bačeni kao otpad i njihova obrada u nove proizvode. Prednosti recikliranja su ogromne.

Recikliranjem se smanjuje količina otpada koji završava na deponijama, time se čuvaju prirodni resursi (šume, izvori i zdravo zemljište). Također se na ovaj način prevenira zagađenje i eksploatacije prirode smanjenjem potrebe za sakupljanjem novih sirovina, čuva se energija kao i smanjuje emisija gasova koji doprinose globalnim klimatskim promjenama.

federalna.ba/AA
Brazil beskućnici recikliranje
Lula da Silva Brazil Pojas Gaze Izrael Palestina genocid
0 24.02.2024 10:44
Brazil poplave klizišta
0 23.02.2024 10:57
Brazil Luiz Inacio Lula da Silva
0 18.02.2024 20:35