Mladenović: Tragedija komedije 'Protekcija' je njena aktuelnost
(Izvor: Fena/Jasmin Hasečić)

Mladenović: Tragedija komedije 'Protekcija' je njena aktuelnost

Predstava "Protekcija" autora Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, koja detektuje brojne devijacije današnjeg društva, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 21. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Narodno pozorište Sarajevo ove godine obilježava 100 godina rada, a ta predstava izvedena je u ovoj pozorišnoj kući po prvi put u oktobru 1921. u režiji Nikole Hajduškovića.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da su brojni razlozi za igranje Nušića, između ostalog zato što je jedan od najvećih južnoslovenskih komediografa, zato što je imao značajnu ulogu u razvoju teatra u BiH i Sarajevu, bio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, a tu je i njegova aktuelnost...

Tako je aktuelna i nova "Protekcija" koja se dotiče svake epohe, svakog karaktera koji je blizak vlasti...

Mustafić je rekao da će čitava sezona 2021/2022 biti posvećena upravo obilježavanju tog značajnog jubileja te da će kompletan program u svim segmentima Narodnog pozorišta biti objavljen 28. oktobra.

Reditelj predstave Kokan Mladenović kazao je, govoreći o predstojećoj premijeri, da je problem s "Protekcijom" što je taj komad aktuelan.

- Bilo bi lijepo da sam radio jednu prigodnicu, sjećanje na 100 godina. Nažalost svi problemi koje Nušić detektuje u "Protekciji",naš mentalitet pogotovu je lucidno detektovao. Skloni korupciji, skloni vezama, skloni tome da negdje uđemo na mala vrata, da nešto uradimo ispod žita, da nađemo milion načina da nešto uradimo nečasno, u svoju korist. Praktično se ništa nismo promijenili od vremena nastanka ove komedije do dana današnjeg - naveo je, između ostalog, Mladenović.

On je također naveo da je "Protekcija" uz tragediju u aktuelnosti i komedija koja se duhovito razračunava sa devijacijama našeg vremena.

- Vjerujem da će se publika gromko smijati, ali da će nakon toga ostati neki okus gorčine - mišljenja je reditelj predstave "Protekcija".

O radu na predstavi  govorili su i glumci Mirvad Kurić, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović.

Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović, za kostime je zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi će igrati: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

federalna.ba/Fena

Protekcija predstava Narodno pozorište Sarajevo
Omaha Cazin pozorište predstava Bihać Pedagogija otpora Branka Ćopića Branko Ćopić
0 13.05.2022 18:35
Kultura na ulice Narodno pozorište Sarajevo
0 13.05.2022 17:19
Narodno pozorište Sarajevo telefon
0 29.04.2022 18:36
Narodno pozorište Sarajevo Bladi Mun Ana Đorđević
0 20.04.2022 21:24
NPS Narodno pozorište Sarajevo
0 13.04.2022 18:12
Sarajevo, ljubavi moja koncert Narodno pozorište Sarajevo
0 08.04.2022 19:14