videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Mještani majevičkih naselja ne žele spalionicu medicinskog otpada

Protestnim okupljanjem, nekoliko stotina mještana majevičkih naselja iz opština Čelić i Lopare, izrazili su nezadovoljstvo zbog inicijative da se na ovom području gradi spalionica medicinskog i životinjskog otpada. Prema projektnom planu ovdje bi se dovozio medicinski otpad iz velikih medicinskih centara, od kojih su najveći Sarajevo, Tuzla, Zenica, Banjaluka, Bijeljina. Osim što se za gradnju koristi najplodnije zemljište, izgradnja takvog objekta bila bi - kažu mještani - prava ekološka bomba

"Objavljeno je na sajtu ministarstva ekologije da je firma "Zanni" iz Lukavca podnijela zahtjev njima, da im daju procjenu uticaja na životnu sredinu, za projekat izgradnje spalionice medicinskog otpada u Mrtvici i mi sad protestvujemo protiv toga...jednostavno to je takav zagađivač da se ljudi boje za svoj život, svoje zdravlje, za opstanak ovdje", rekao je Neđo Todić.

Zabrinuti mještani majevičkih sela organizovali su potpisivanje peticije, kojom su do sada skupili skoro 2.000 potpisa.

"Protiv spalionice smo jer ovo je poljoprivredni i voćarski kraj: Tek smo počeli izvoziti šljivu i jagodu i ostale proizvode i ko će, ljudi, nama kupiti u EU ili bilo gdje kada sazna da  je tu spalionica životinjskog otpada i mnogih drugih", kaže Hajrija Aljić.

"Mjesto spalionice da su nam napravili ovdje sušaru za sušenje šljive gdje bi opštine Lopare, Čelić, Brčko, Ugljevik - jer sve je to voćarski kraj - da su nam napravili sušaru od 10 vagona, mi bi bili bogati, imali bi svoje da sušimo i izvezemo", smatra Ševko Aljić

"Nekih kilometar zračne linije mi imamo administrativni centar Općine Čelić, osnovnu školu, nekih 700 metara je naš bunar pitke vode i mislim da ovo nije dobro ni za mještane Općine Ćelić ni susjendih mjesnih zajednica", izjavio je Almir Omerčević, vijećnik u Općini Čelić.

Ranije je investitor - direktor kompanije "Zanni" Irfan Samardžić rekao da imaju sve dozvole i sertifikate koji garantuju da će spalionica biti bezbjedna. Inicijativu za izgradnju potom je podržala i skupština Opštine Lopare, a onda je sve dobilo politički karakter.

"Ovo je bila tek 38. tačka dnevnog reda, trebalo je da prođe nezapaženo da svi glasaju, čak sam dobio i zapisnik koji je urađen poslije sjednice gdje je stajalo da niko nije bio protiv, mada smo nas tri odbornika iz SNSD-a bili protiv", rekao je Savo Cvijetinović, odbornik SNSD-a u Skupštini Opštine Lopare.

"Poručujem građanima da ne nasjedaju na provokacije, u smislu organizacije ovoga - iza ovoga stoje političke partije, mi imamo i dokumente po kojima se te političke partije građanima obraćaju, oni na ovom ekološkom problemu pokušavaju da povrate svoj politiški rejting", kaže Rado Savić, načelnik Opštine Lopare.

Čeka se odluka resornog ministarstva koje bi trebalo da izda upotrebne, lokacijske, građevinske i ekološke  dozvole. U opštini Lopare očekuju da će se Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju po ovom pitanju izjasniti do kraja ovog mjeseca.

federalna.ba/Ivana Đurđević Bajić

majevička naselja protest spalionica otpada