Ministrica Hota - Muminović: Prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih
(Izvor: Vlada KS)

Ministrica Hota - Muminović: Prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih

Povodom pokretanja i provođenja nezakonitog štrajka u osnovnim školama Kantona Sarajevo, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović poslala je poruke roditeljima - starateljima učenika i prosvjetnim radnicima.
 
U poruci roditeljima - starateljima učenika iskazala je da u potpunosti razumije njihovu zabrinutost, kao i mnoga pitanja na koja traže odgovore, zbog početka štrajka u osnovnim školama.
 
„Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim priliku da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit.
 
Uvjeravam vas da je ministarstvo putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokrenulo pravne mehanizme i od suda tražimo da se ovaj štrajk proglasi nezakonitim, kao i da se isti obustavi, u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema.
 
Pozivamo vas na strpljenje i zajedničko djelovanje jer prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih", poručila je ministrica Hota - Muminović.
 
Poruku prosvjetnim radnicima, kolegama i kolegicama ministrica Hota – Muminović je započela podsjećanjem kako je u protekle tri godine uložila veliki napor da unaprijedi prilike u svim školama, te dodala:
 
„To su milionske investicije u školsku infrastrukturu, u programe i sadržaje, u stručna usavršavanja, kao i u povećanje plata radnicima u obrazovanju. To je vidljivo i mjerljivo i ne može se negirati. Znam da su mnogi od vas bili pod pritiskom i da ste u strahu da li ćete možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste. Uvjeravam vas da ćemo i u narednom periodu raditi na izgradnji obrazovanja koje će biti zasnovano na meritokratiji. Kroz propise ćemo onemogućiti da bilo koji pojedinac može odlučivati o vašim sudbinama i prema vlastitoj procjeni poslušne nagrađivati, a neposlušne kažnjavati.
 
Pozivam vas da interes učenika stavite na prvo mjesto i da pristupimo sanaciji štete koja nastaje ovim štrajkom".
 
federalna.ba
ministrica Naida Hota-Muminović štrajk reakcija
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18
štrajk ljekari stomatolozi
0 07.05.2024 18:51
Građevinski fakultet Mostar štrajk
0 07.05.2024 13:58
ZDK štrajk Sindikat doktora medicine i stomatologije
0 07.05.2024 09:39
Naida Hota-Muminović Kanton Sarajevo Saudin Sivro Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH štrajk
0 19.04.2024 20:00