Ministar vanjskih poslova Meksika podnosi ostavku, želi osigurati predsjedničku nominaciju
(Izvor: EPA-EFE/Jose Mendez)

Ministar vanjskih poslova Meksika podnosi ostavku, želi osigurati predsjedničku nominaciju

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard najavio je u utorak da će podnijeti ostavku sljedeće sedmice kako bi se mogao fokusirati na osiguravanje predsjedničke nominacije vladajuće stranke na izborima 2024. godine.

Ebrard je prvi visokorangirani zvaničnik Nacionalnog pokreta za regeneraciju (MORENA), čiji je osnivač meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji je najavio kandidaturu za predsjednika.

Prethodno je Lopez Obrador rekao da će građani izabrati predsjedničkog kandidata te stranke, najavljujući referendum na kojem će se izjasniti potencijalni funkcioneri stranke zainteresovani za funkciju predsjednika.

Ebrard je postao prvi zvaničnik koji je najavio ostavku na javnu funkciju kako bi ostvario svoje predsjedničke ambicije. Međutim, Ebrard nije jedini među najbližim saveznicima predsjednika Obradora koji je izrazio interesovanje za poziciju predsjednika.

Gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum i ministar unutrašnjih poslova Adan Augusto Lopez Hernandez, dugogodišnji predsjednikov prijatelj, više puta su izrazili želju za predsjedničku nominaciju.

Iako nije objavljeno kada će se održati referendum za izbor sljedećeg predsjedničkog kandidata, ankete u Meksiku su pokazale da je Sheinbaum favorit. Ebrardom je na drugom, a Lopez Hernandez na trećem mjestu.

federalna.ba/AA

Meksiko kandidati predsjednički izbori