Mercedes nastavlja električnu ofanzivu – debitovao novi SUV, praviće se u Mađarskoj FOTO
(Izvor: carscoops.com)

Mercedes nastavlja električnu ofanzivu – debitovao novi SUV, praviće se u Mađarskoj FOTO

Mercedes EQB predstavlja električnu verziju konvencionalnog modela GLB.

Samo nekoliko dana nakon debija luksuzne električne limuzine EQS, održana je svjetska premijera još jednog Mercedesa na struju.

Model koji je prikazan na aktuelnom šangajskom auto-salonu je verzija koja će se proizvoditi u Pekingu i koja je namjenjena kupcima u Kini, a evropska varijanta stiže također ove godine i neće se bitnije razlikovati od vozila sa promo fotografija.

Inače, Mercedes EQB koji će se prodavati u Evropi, ali i širom svijeta, izuzimajući kinesko tržište, izrađivaće se u Mađarskoj.

Dužina vozila iznosi 4.684 mm, kupcima je na raspolaganju opcija sa tri reda sjedišta, mada je posljednji namjenjen isključivo manjim osobama (visine do 165 cm) ili djeci.

Zapremina prtljažnika je 495-1.710 litara u konfiguraciji sa pet sjedišta.

Mercedes nije otkrio sve tehničke detalje, ali je poznato da će u ponudi biti verzije sa prednjim i pogonom na sva 4 točka.

Osnovna varijanta koja će biti na raspolaganju kupcima u Evropi imaće bateriju kapaciteta 66,5 kWh, dok će snažnije verzije raspolagati snagom od preko 200 kW (272 KS).

U planu je i opcija sa produženim radijusom kretanja, koja će imati veću bateriju, ali Mercedes nije saopštio njene specifikacije.

Inače, model koji će se prodavati u Kini opremljen je AMG Line paketom, dok pogonski sistem isporučuje 215 kW (292 KS).

Kada je riječ o autonomiji u vožnji, Mercedes navodi da će verzija EQB 350 4Matic moći da pređe do 478 km sa punom baterijiom, prema starom, NEDC standardu, odnosno 419 km, ako se računa na osnovu novog, realističnijeg WLTP test programa.

federalna.ba/B92.net

Mercedes EQB Mercedes Mercedes-Benz Kina Šangaj