Međunarodna konferenciija „Djeca kao mirotvorci u podijeljenim društvima"

Međunarodna konferencija “Djeca/Nastavnici kao mirotvorci u podijeljenim društvima: obrazovni pristupi” održana je u Sarajevu od 7. do 10. oktobra u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva, Međunarodne asocijacije za interkulturalno obrazovanje (IAIE), te Centra za obrazovne inicijative “Step by Step”.

Tokom četiri dana konferencija je okupila blizu 400 domaćih i svjetskih stručnjaka u oblastima obrazovanja, muzeologije, ljudskih prava i srodnih područja, te nastavnica i nastavnika iz regije. Učesnici i učesnice iz više od 30 zemalja, sudjelovali su u preko 250 radionica, prezentacija i diskusija.

Osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović izrazio je veliko zadovoljstvo što se konferencija o izgradnji mira organizira upravo u Sarajevu. “Djeca u BiH, koja su spomenuta u naslovu ove konferencije, nisu samo pogođena transgeneracijskom traumom, već i svakodnevnim političkim tenzijama”, rekao je Halilović, te istakao da mu je upravo zbog toga važno da je MRD u BiH doveo eksperte iz oblasti obrazovanja o miru i ljudskim pravima. “Danas s ponosom možemo reći da Muzej ratnog djetinjstva sarađuje sa stotinama škola u zemlji, kao i da na hiljade djece svake godine učestvuje u našim edukativnim programima. Nadamo se da je MRD naš mali doprinos izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Halilović u svom obraćanju.

Nedim Krajišnik, direktor organizacije “Step by Step”, istaknuo je da oko 200 inovativnih nastavnica i nastavnika iz cijele regije učestvuje svake godine u konferenciji koju organizuje “Step by Step” s ciljem razmjene najboljih praksi, izazova i iskustava. “Drago nam je da smo našu godišnju konferenciju za inovativne nastavnice i nastavnike spojili s konferencijom naših partnera iz MRD, te da nastavnici i nastavnice iz naše zajednice mogu sarađivati sa ekspertima za mirovnu edukaciju iz cijelog svijeta”, rekao je Krajišnik.

Zadovoljstvo sarajevskom konferencijom nije krio ni direktor Međunarodne asocijacije za interkulturalno obrazovanje, Barry van Driel. On je istaknuo veliku predanost asocijacije procesima izgradnje mira, te naglasio da je u 39 godina postojanja, Međunarodna asocijacija za interkulturalno obrazovanje održavala konferencije širom svijeta, a da je Sarajevo svakako posebno mjesto za razgovor o miru.

Prisutnima se, putem video linka, obratila i Zlata Filipović, autorica dnevničkih zapisa iz ratnog Sarajeva, koji su kasnije objavljeni u knjizi “Zlatin dnevnik”. Govoreći o svom dnevniku, Zlata je rekla: “Ispočetka je to bio običan dnevnik bezbrižne djevojčice. Ali kada je rat ušao u moj život, u život moje porodice i grada, naravno ušao je i u moj dnevnik. Počela sam pisati o tome koliko je granata palo tog dana, ko je napustio grad, ko je ranjen, ubijen, i tako dalje. Pisala sam ga za sebe, bez ikakve ambicije da ga nekad objavim.”

Danas je “Zlatin dnevnik”, zahvaljujući prijevodu na veliki broj jezika, nezaobilazna literatura kada se govori o ratnom djetinjstvu. Isječci iz njega nalaze se i u materijalima Centra za mirovnu edukaciju Muzeja ratnog djetinjstva, koji je nedavno objavljen na web-stranici Muzeja. U Centru za mirovnu edukaciju objavljeno je deset planova aktivnosti koje nastavnici i nastavnice mogu, korak po korak, implementirati na svojim časovima.

federalna.ba/Muzej ratnog djetinjstva

 

konferencija
Sarajevo konferencija
0 20.02.2024 18:21
konferencija vjerski lideri
0 12.02.2024 20:09
vjerski lideri parlamentarci konferencija
0 12.02.2024 12:06
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović Sarajevo konferencija
0 12.02.2024 11:58