McGahа u posjeti MOBiH: Saradnja BiH sa NATO-om sve jača
(Izvor: Fena/MOBiH)

McGahа u posjeti MOBiH: Saradnja BiH sa NATO-om sve jača

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u posjetu komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnog generala Pamelu McGahа.

Teme sastanka bile su usvajanje Anax-a Dobojskog sporazuma vezano za rješavanje pokretne neperspektivne vojne imovine,  decentralizacija procesa javnih nabavki u MO i OS BiH, te rješavanje neperspektivnih vojnih lokacija.

Helez se uz riječi dobrodošlice zahvalio komadantici na pomoći pri realizaciji NATO konferencije strateških vojnih partnera, koja je održana u BiH od 8. do 12. aprila, čiji domaćin je bilo Ministarstvo odbrane BiH.

Naglasio je i značaj održavanja sastanka Sjeveroatlanskog vijeća (NAC) u Sarajevu, u februaru ove godine, te održavanje  NATO partnerskog simpozija u BiH, u oktobru 2024.godine, čiji će biti domaćin.

Komadantica McGahа je izrazila  zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici odbrambenog resora BiH imali mogućnost direktno učestvovati na nedavnoj NATO konferenciji, razmeniti mišljenja sa saveznicima, koji su poslali jasnu poruku da će saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a biti sve jača.

Ministar odbrane BiH je upoznao McGahu sa benifitima usvajanja Anex-a Dobojskog sporazuma, kojim će se znatno smanjiti upotreba resursa OSBiH, po pitanju skladištenja, osiguranja i transporta, te sa procesom rješavanja neperspektivnih vojnih lokacija. Od ukupno njih 15 koje nisu riješene, za predaju entitetskim vlastima spremno je sedam  lokacija.

Konstatovano je da će se u narednom periodu aktivnije sarađivati sa lokalnim vlastima na čijoj  teritoriji su neperspektivne lokacije radi ubrzanja procesa predaje.

Sastanku je ispred Zajedničkog štaba OS BiH prisustvovao  Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadni general Mirsad Ahmić.

On je informirao o trenutnom statusu procesa decentralizacije javnih nabavki u odbrambenom sistemu. Radna grupa je uradila prijedlog provedbenog dokumenta i u narednom periodu će se intenzivirati aktivnosti na potpunoj realizaciji započetog procesa.

Ahmić je istakao da su već u 2024. godini evidentni pokazatelji unapređenja u oblasti javnih nabavki. Locirani su ključni problemi i u toku su aktivnosti na njihovom otklanjanju.

Zukan je istakao pozitivan značaj promjene generalskog kora i pohvalio novoimenovane generale koji su pokazali  novu energiju, volju, entuzijazam i sposobnost za pozitivne iskorake.

McGahа je naglasila opredjeljenost za svaku vrstu saradnje i podrške MO i OSBiH, uz konstataciju da se osjeti nova energija, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

federalna.ba/Fena

NATO Zukan Helez