Mazda slavi 10 godina dizajnerskog jezika Kodo

Mazda slavi 10 godina dizajnerskog jezika Kodo

Sa dizajnerskim jezikom "Kodo – Duša pokreta", glavni dizajner Ikuo Maeda postavio je hrabri novi smjer dizajna u Mazdi.

Od svog nastanka prije deset godina, Kodo dizajn je u središtu brojnih Mazdinih automobila - od nove interpretacije kultnog Mazdinog MX-5 roadstera do Mazdinog prvog električnog vozila na baterije, MX-30. Ipak, osnovna ideja koja stoji iza Kodo dizajna ostala je nepromjenjena: istražiti moćnu i neodoljivu lepotu prirodnog kretanja u nepomičnom predmetu.

Riječ Kodo se doslovno prevodi kao "otkucaji srca", ali sa dodatim značenjem ispunjavanja nečega životom; dati predmetu dušu. Ova ideja je ključna u Mazdinom razmišljanju o dizajnu: „U Japanu osjećamo da naši majstori ubrizgavaju život u ono što naprave. Verujemo da oblik koji su iskreno i mukotrpno stvorile ljudske ruke dobija dušu”, objašnjava Ikuo Maeda. Dakle, "Duša pokreta" poprima dvostruko značenje izražavajući i bit pokreta i "dušu" koju su u automobile unijeli Mazdini vrhunski majstori.

Prvi dizajni su bili snažno nadahnuti slikom geparda koji se sprema na skok, dok se novija rešenja sve više usredsređuju na dočaravanje snažnog i emocionalnog dizajna sa što manje elemenata. Prekretnica za ovu drugu fazu Kodo dizajna postignuta je sa dva nevjerovatna konceptna automobila RX-Vision i Vision Coupe.

Predstavljeni 2015. na salonu automobila u Tokiju, predviđali su novu eleganciju i još izraženiju minimalističku estetiku nedavnih interpretacija Kodo dizajna. Dinamični i emocionalni oblici postižu se skidanjem svih nepotrebnih elemenata kako bi se otkrila suština ljepote i pokreta. Na primer, uklanjanjem karakternih linija stvara se prazan prostor na bočnim stranama automobila koji funkcioniše kao prazno platno koje se neprestano mijenja zahvaljujući igri ​​svjetla i sijenke - estetika "manje je više" o kojoj snažno govori Mazdina japanska baština.

Automobili stvoreni jezikom Kodo dizajna kontinuirano su dobijali međunarodna priznanja. I RX-Vision i Vision Coupe proglašeni su „Najlepšim konceptnim automobilom godine“, a osvježena Mazda MX-5 osvojila je „Svetsku nagradu za dizajn automobila“ 2015. Najnovija postignuća uključuju Red Dot Award 2020 u kategoriji "Dizajn proizvoda" za Mazdu CX-30 i novu Mazdu MX-30, dok je Mazda3 osvojila "World Car Award 2020" u kategoriji dizajna.

Kako Mazda nastavlja da spaja ljubav prema vožnji sa izvrsnim dizajnom enterijera i eksterijera, pojednostavljena elegancija i emocionalna privlačnost Kodo dizajna ostaće ključni elementi identiteta marke.

Nakon deset godina kontinuiranog uspjeha, Kodo dizajn nastavlja da pomjera granice dizajna automobila i da definiše budućnost Mazde.

federalna.ba/B92.net

Mazda Kodo dizajn
0 20.11.2020 14:07
Mazda Mazda MX-30 Euro NCAP
0 12.11.2020 15:30