Matična firma Facebooka, Meta, uklanja sadržaje koji podržavaju nerede u Brazilu
(Izvor: Fena)

Matična firma Facebooka, Meta, uklanja sadržaje koji podržavaju nerede u Brazilu

Matična kompanija Facebooka, Meta (META.O), saopćila je u ponedjeljak da uklanja sadržaje koji podržavaju ili hvale pljačku zgrada brazilske vlade tokom vikenda od antidemokratskih demonstranata.

Deseci hiljada pristalica bivšeg brazilskog krajnje desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara razbili su prozore na predsjedničkoj palati, poplavili dijelove Kongresa sistemom prskalica i opljačkali prostorije u Vrhovnom sudu u  nemirima koji su trajali duže od tri sata.

" Uoči izbora odredili smo Brazil kao privremenu lokaciju visokog rizika i uklanjamo sadržaj koji poziva ljude da uzmu oružje ili nasilno napadnu Kongres, predsjedničku palatu i druge savezne zgrade" - kazao je portparol Mete.

"To također označavamo kao događaj koji krši pravila, što znači da ćemo ukloniti sadržaj koji podržava ili hvali te radnje. Aktivno pratimo situaciju i nastavit ćemo uklanjati sadržaj koji krši naša pravila" - dodao je on.

Ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva preuzeo je dužnost 1. januara nakon što je pobijedio Bolsonara u drugom krugu izbora u oktobru, čime je okončana najdesnija vlada Brazila u posljednjih nekoliko decenija.

Bolsonaro je odbio priznati poraz, a neke pristalice su tvrdile da su izbori pokradeni, i ljudi su prešli na društvene mreže i platforme za razmjenu poruka s Twittera (TWTR.MX), Telegrama i TikToka na YouTube i Facebook, kako bi organizirali proteste, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Brazil Facebook
Palmerais Santos Serija A Brazil
0 07.12.2023 11:26
Gianni Infantino Brazil Argentina
0 22.11.2023 18:56
Argentina Brazil haos tribine
0 22.11.2023 11:59
Brazil toplotni rekord
0 21.11.2023 08:36
Urugvaj Argentina Kolumbija Brazil
0 17.11.2023 10:40