Mađarska zatražila od EU da produži ograničenja uvoza ukrajinskih žitarica
(Izvor: Ilustracija/tagesspiegel)

Mađarska zatražila od EU da produži ograničenja uvoza ukrajinskih žitarica

Mađarska je zatražila od EU da produži ograničenja uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica za pet istočnoevropskih država najmanje do kraja 2023. godine, kazao je državni sekretar ministarstva poljoprivrede Zsolt Feldman.

Feldman je izjavio u utorak navečer za državnu novinsku agenciju MTI da je Mađarska također zatražila od Bruxellesa da odobri finansijsku podršku lokalnim poljoprivrednicima kako bi se olakšao transport zaliha žitarica blokiranih u domaćim skladištima prije ovogodišnje žetve.

- Naš interes je da se žetva u Mađarskoj završi sigurno i da mađarski farmeri mogu da prodaju svoj proizvod - izjavio je Feldman nakon sastanka ministara poljoprivrede EU u Bruxellesu.

EU je 2. maja postavila ograničenja do 5. juna na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta kako bi ublažila višak ponude žitarica u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Te zemlje požalile su se da jeftinije ukrajinsko žito čini domaću proizvodnju neisplativom.

Izvršni ogran EU, Evropska komisija, saopćila je da se tokom tog perioda ukrajinska pšenica, kukuruz, sjeme uljane repice i suncokreta mogu prodati bilo kojoj drugoj zemlji u bloku od 27 zemalja.

EU je ranije liberalizirala kompletan uvoz iz Ukrajine kako bi pomogla naporima Kijeva da se odbrani od ruske invazije. Pet zemalja postale su tranzitne rute za ukrajinsko žito koje zbog rata nije moglo da se izvozi preko crnomorskih luka.

Komisija je saopćila da bi mogla produžiti ograničenja uvoza žitarica nakon 5. juna ako se nastave vanredni uslovi, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

pšenica Mađarska Ukrajina