Macron pozvao na povlačenje ruskih snaga iz nuklearne elektrane u Zaporožju
(Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Macron pozvao na povlačenje ruskih snaga iz nuklearne elektrane u Zaporožju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je danas na povlačenje ruskih snaga iz nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, naglašavajući "rizike" koje njihovo prisustvo predstavlja po bezbjednost te lokacije, nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Macron je saopštio da je "zabrinut zbog prijetnje koju predstavlja prisustvo i djelovanje ruskih oružanih snaga i zbog tekućih sukoba oko bezbjednosti ukrajinskih nuklearnih objekata" i pozvao na povlačenje ovih snaga.

Zelenski je ranije saopštio da je sa Macronom razgovarao o ruskom "nuklearnom terorizmu", kako je opisao situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju koja je pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine i koja je meta napada.

Zelenski je na svom Twitter nalogu napisao da je zahvalan Macronu na "opipljivoj odbrambenoj pomoći" i ponovio svoj poziv na povećanje sankcija Rusiji.

"Macron je informisan o situaciji na frontu, o nuklearnom terorizmu Rusije. Hvala Francuskoj na opipljivoj pomoći u odbrani. Razgovaralo se o makrofinansijskoj pomoći i izazovima u prehrambrenoj krizi. Moramo povećati sankcije Rusiji", napisao je on.

federalna.ba/Beta

Emmanuel Macron Zaporožje