videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Ljubav prema knjizi okupila književnike i kulturne radnike u Bobarama

Da kultura, uprkos višegodišnjoj nebrizi vlasti u BiH, ne samo opstaje nego se disperzira i u manje sredine, svjedoči primjer koji donosimo iz sela Bobare kod Tešnja. Naime, obilježavanje godišnjice ovdašnje izdavačke kuće okupilo je gotovo sve ugledne kulturne radnika iz naše zemlje. Ne bez razloga. Ovdje su izgradili monumentalni kameni spomenik knjizi, ustanovili Muzej stare i rijetke knjige, Aleju pisaca i još mnogo toga.

„Ovo je pothvat koji je za mene pothvat godine u kulturi države BiH. Jedan čovjek i jedna obitelj uspjeli su da u jednom malom mjestu, gotovo bih rekao selu, naprave čudo", naveo je pozorišni reditelj, književnik i kritičar Gradimir Gojer.

Ljubav prema knjizi okupila je u malom selu pored Tešnja desetine književnika i kulturnih radnika, što je potvrda da će, uprkos teškoćama, kultura u BiH, ne samo preživjeti, nego iz velikih urbanih centara doći i u male sredine.

„Nemam honorare danas, dnevnice ljudima iako su došli iz Brčkog, Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Kladuše, Livna, Bugojna. Družit ćemo se i razmijeniti knjige", kazao je Bajruzin Hajro Planjac, direktor izdavačke kuće iz Bobara kod Tešnja.

„Pokazao je rat, a pokazala je i pandemija, ljudi čitaju knjige. Ovdje vam je donose na ruke", istakao je novinar, publicista i književnik Dževad Kučukalić.

„I sela i gradovi, ako imaju pojedince koji su kreativni, inovativni onda možemo biti sigurni da ovu stvaralačku energiju ne može potisnuti, poništiti, ne samo ono što sada živimo, a što se zove pandemija, nego i ono što je naš  socijalni, ekonomski, politički, pa i kulturni kontekst", izjavio je Ibrahim Spahić, direktor internacionalnog festivala Sarajevska zima.

Uz brojne sadržaje, nagrađena su najbolja izdanja u prošloj godini, a upriličen je i pjesnički maraton.

federalna.ba

Bobar književnost kultura Tešanj
Livno Gorica kultura historija muzej
0 19.06.2021 13:44
BiH Tešanj Općina Tešanj darivanje darivanje krvi
0 14.06.2021 19:54
Dan dobrovoljnih davalaca krvi Tešanj
0 14.06.2021 12:30
NAFF kultura BiH Neum Film & TV filmovi
0 13.06.2021 12:16