javljanje Enese Hrustanović, videoprilog Ines Alijagić (Dnevnik 2)

U Bihaću Ljetna škola maternjeg jezika za djecu iz dijaspore

Prema podacima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iz 2018. godine, oko dva miliona bh. građana živi u više od 50 zemalja svijeta. S obzirom na to da je posljednjih pet godina intenziviran novi val iseljavanja iz Bosne i Hercegovine, niko nema podatke koliko nas je stvarno građana napustilo.

O dijaspori govorimo kao o potencijalnim investitorima, većim privrednim potrošačima, zahvalnim, galantnim turistima, ali se gotovo niko ne bavi pitanjem kako ih motivirati da dođu i zadrže vezu sa domovinom.

Pionirski koraci u tom smislu zabilježeni su Unsko-sanskom kantonu u kojem se već drugu godinu zaredom održava Ljetna škola maternjeg jezika.

U Krajini se uvijek znalo, pogotovo zadnjih pet godina, kad dođe dijaspora. Iz prostog razloga jer su samo tada ulice pune. Odlazak je na granici egzodusa, što potvrđuje činjenica da je u posljednjih pet godina u krajiškim školama 8.000 učenika manje. Uz to, evidentan je masovni odlazak mladih koji svoj život i karijeru grade u drugim zemljama.

Osim što se niko ne bavi činjenicom kako ih zadržati, niko se također ne bavi ni pitanjem kako ih vratiti, odnosno, zadržati kontakt s domovinom. Ne postoji zvanična adresa ko se to bavi vezom dijaspore i države, odnosno, gdje se mogu obratiti kada dođu.

Svijetla tačka je projekt Ljetnja škola maternjeg jezika koja je ove godine organizirala kamp za djecu iz dijaspore od 11 do 18 godina gdje su učili o jeziku, historiji i tradiciji Bosne i Hercegovine.

Već drugu godinu Grad Bihać organizira Ljetnu školu maternjeg jezika i kulture zahvaljujući sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

„Prva godina je bila neka pilot faza i aplicirali smo na javni poziv koji je objavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Naš projekat je prošao i tad smo i pokrenuli projekat Ljetne škole i maternog jezika“, objašnjava Alana Fajković, koordinator za dijasporu u projektu.

Ljetna škola ove godine organizirana je u kampu u naslju Kulen-Vakufu.

„Našli smo vrlo interesantan smještaj i cijelu tu pozadinu koja bi se mogla realizirati u sklopu priče u Kulen-Vakufu. Mogu reći da sam zadovoljan. Imamo 20 polaznika, šest je iz Bihaća, 14 iz dijaspore“, navodi Asmir Piralić, voditelj škole.

„Prošle godine smo imali više časova, a ove godine imamo više aktivnosti. Ove godine je više kampa, prošle godine više je bila kao škola. Meni se više sviđa ove nego prošle godine“, kaže Alina, polaznica škole iz Švedske.

„Kupala sam se, ali je voda prehladna. Meni se ovo baš sviđa i radimo dobre stvari“, dodaje Uma, polaznica škole iz Austrije.

Ovogodišnja ljetna škola osim toga što je organizirana kao kamp, djeci je zanimljiva jer imaju i mnogo aktivnosti u prirodi.

„Imali smo rafting, uspon na stari grad Ostrovica. Posjetit ćemo Nacionalni park Una, Štrbački buk i Martin-Brod, i još mnoštvo aktivnosti“, ističe Maja Džafić, edukatorica u Ljetnoj školi.

Ljetnja škola maternjeg jezika i kulture namijenjena je prvenstveno djeci i mladima iz dijaspore da bi usavršili maternji jezik, ali i sklopili nova prijateljstva i zabavili se. Organizatori su zadovoljni odzivom, a zbog velikog interesovanja roditelja i djece planiraju druženje i narednog ljeta.

federalna.ba

Ljetna škola Bihać
Borići Bihać migranti
0 24.09.2022 10:51
Šuhret Fazlić Bihać migranti
0 24.09.2022 09:21
Bihać Jesen na Gelenderima Grad Bihać
0 22.09.2022 17:44
zmijanje Bihać
0 19.09.2022 19:56
Bihać Javne kuhinje pomoć
0 16.09.2022 20:34
Bihać Crveni križ Bihać darivanje krvi
0 13.09.2022 17:56