videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Likvidnost kakanjskog budžeta na početku 2023. je na vrlo visokom nivou

U općini Kakanj na početku 2023. godine likvidnost budžeta je na vrlo visokom nivou. Sve obaveze prema svojim dobavljačima i budžetskim korisnicima u rokovima su završili, a pritom nisu zapostavljenje ni socijalne kategorije, mladi, sportisti, umjetnici, te obrtnici i poljoprivredni proizvođači.

Dobra saradnja Općinskog vijeća i Općine Kakanj rezultirala je povećanjem budžeta, najvećim do sada. Nakon što su u protekloj godini godini šest puta imali rebalans, budžet je, od prethodno planiranih 27 miliona, narastao na čak 34 miliona maraka. Zahvaljući ozbiljnom pristupu svih vijećnika, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, u ovoj općini nije bilo potrebe za postupanje po etičkom kodeksu.

„Kada je u pitanju rad Općinskog vijeća, ja uvijek mogu izraditi zadovoljstvo korektnim odnosom vijećnika jednih prema drugim i ozbiljnosti u njihovom radu, tako da mi nismo imali nikakvih incidenata, nikakvih neželjenih situacija”, kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić (HDZ BiH).

Načelnik Mirnes Bajtarević (SDA) ističe kako s jedne strane raduje povećanje prihoda, a s druge strane žalosti: “Dobar dio tih prihoda povećan je zbog povećanja cijena određene robe i artikala i zato smo tokom tih naših rebalansa nastajali dio sredstava, veliki dio sredstava, ponovo vratiti našim građanima kroz različite projekte”.

Posljednjih godina Općina Kakanj izdvaja značajna sredstva za poticaje privredi, a koja se odnose na mala i srednja preduzeća. U posljednjoj godini izdvojeno je oko pola miliona maraka. Rezultat toga je rast broja obrtnika i povećanje broja zaposlenih. Također izdvojena su značajna sredstva za poljoprivredne proizvođače, a dolaskom nove farme na područje općine Kakanj koja otkupljuje poljoprivredne proizvode, njihov plasman je u potpunosti riješen.

“Mi ćemo gledati u narednom periodu da upravo svoje poticaje usmjerimo na one poljoprivredne kulture i onu proizvodnju koja će imati stabilan otkup i dobro otkupnu cijenu”, pojašnjava Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša.

Uz jačanje cestovne komunikacije i drugih infrastrukturnih projekata, koji će utjecati i na bolju ekološku sliku, značajnim smatraju i usvajanje Strategije općine Kakanj za narednih 7 godina s ciljem implementacije projekata i unapređenja života stanovnika Kaknja, kako u gradu tako i na selu.

federalna.ba

Kakanj
pritvor Kakanj ubistvo
0 22.09.2023 10:16
Žarko Vujica Kakanj napad župnik Federalni radio
0 04.09.2023 19:42
Sevlid Hurtić župnik Kakanj razbojništvo napad Žarko Vujica
0 04.09.2023 19:30
Žarko Vujica Kakanj župnik razbojništvo
0 04.09.2023 16:57