Lendo: Prijedlog zakona o južnoj gasnoj interkonekciji povučen iz procedure neustavno
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Lendo: Prijedlog zakona o južnoj gasnoj interkonekciji povučen iz procedure neustavno

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo danas je objavio da je u Ustavu FBiH propisano da nakon što zakon bude usvojen u jednom domu Parlamenta Federacije isti mora biti ili usvojen ili odbijen u drugom domu u roku od 45 dana, dakle Ustav isključuje mogućnost da zakon bude povučen iz zakonodavne procedure, a nakon što je usvojen u jednom domu, te nalaže da drugi dom mora ili usvojiti ili odbiti zakon.

Podsjetio je da je Predstavnički doma Parlamenta Federacije 21. decembra 2021. usvojio Prijedlog zakona o južnoj gasnoj interkonekciji prema kojem je BH Gas nosilac projekta i koji je usklađen sa najboljim evropskim standardima, te da je zakon proslijeđen u Dom naroda Parlamenta Federacije radi odlučivanja ali u tome Domu nikada nije razmatran.

Lendo je istakao da navedene odredbe koje je 2. oktobra 2022. svojom odlukom donio visoki predstavnik za cilj imaju jačanje predstavničke demokratije kroz ustavnu odgovornost zastupnika i delegata da izvršavaju svoje dužnosti i rade u najboljem interesu svih građana, te da je od trenutka donošenja odluke visokog predstavnika tekao je strogi ustavni rok od 45 dana za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije da Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji uvrsti u dnevni red sjednice i da Dom o njemu odluči.

- Umjesto da Dom naroda izvrši svoju ustavnu obavezu i odluči o Zakonu o južnoj gasnoj interkonekciji, Vlada Federacije je 4. maja 2023. protivno Ustavu FBiH povukla iz procedure Zakon o južnoj gasnoj interkonekciji, koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu. Dakle, Vlada Federacije, ispunjavajući želje Draga Čovića, postupila je suprotno Ustavu jer je iz procedure povukla zakon koji prema Ustavu nije mogao biti povučen. Slijedom činjenice da je Južna gasna interkonekcija pod kontrolom BH Gasa garancija energetskog suvereniteta Federacije ali i države Bosne i Hercegovine, te da je predmetni zakon nužan i neophodan za njenu izgradnju - naveo je Lendo.

U vezi sa činjenicom da prema Ustavu Federacije predmetni zakon nije mogao biti povučen, niti se smatra povučenim, Lendo je pozvao Dom naroda Parlamenta Federacije da na prvoj narednoj sjednici uvrsti u dnevni red Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji usvojen u Predstavničkom domu 21. decembra 2021. i da o njemu odluči, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

federalna.ba/Fena

Refik Lendo