Kutura, umjetnost 27.10.2022.

 -Lingam, dvanaest azijskih novela, zajednički poduhvat književnih prevodilaca

U okviru projekta TransLab, laboratorij za književno prevođenje, Fondacija Publika je uz podršku Goethe Instituta u BiH i Fondacije za izdavaštvo objavila zbirku priča Lingam, dvanaest azijskih novela, njemačkog autora Maxa Dauthendaya.

Nakon zbirke priča Novosti o Čovjeku, francuskog autora Erica Fayea, iz TransLabove fabrike izlazi i zbirka Lingam, dvanaest azijskih priča, za čije nastajanje treba zahvaliti marljivoj grupi od 12 prevoditeljica i prevoditelja, redovnih polaznika obuke za književno prevođenje za njemački jezik u periodu od 2017. do 2019. godine.

Kroz individualni i zajednički pristup na radionicama, podsticajan dijalog i konstruktivnu razmjenu, prevod ovih priča zajedno su realizirali : Mira Đorđević, Lejla Đelilović, Ivana Nevesinjac, Šeila Šanlak, Olivera Živković, Haris Čavčić, Mirza Fatić, Sanida Hasanović-Čar, Meliha Hadžimehmedagić, Sulejman Emić, Selma Idrizbegović i Irfan Teskeredžić.

Proces nastajanja prevoda ove knjige odvijao se u više etapa, a vodili su ga i moderirali radionice: prof. dr. Mira Đorđević; prof. dr. Vahidin Preljević, doc. dr. Naser Šečerović, doc. dr. Irma Duraković te Ivana Nevesinjac, koja je radila i završnu kontrolu prevoda te uredila zbirku.

Svi prevodi su najprije objavljeni u dnevnom listu Oslobođenje, zahvaljujući urednicima za kulturu Edinu Salčinoviću i Đorđu Krajišniku.

Tehničku podršku osigurali su Haris Čavčić i Almir Zoletić, a naslovnicu je ilustrirao Edin Zoletić. 

Ova dvoipogodišnja obuka za književne prevodioce (od 2017. do 2019.) realizovana je zahvaljujući podršci Goethe instituta u BiH i njegovim uposlenicama Dragani Lasici i Amiri Zvizdić. Jedan od najvažnijih partnera na projektu bilo je Udruženje prevodilaca u BiH. Projekat su podržali i Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a za promotivne aktivnosti jedan od najvažnijih partnera bile su Biblioteke grada Sarajeva i njihov multimedijalni prostor MAK.

Promocija knjige održana je u prostorijama Goethe instituta.

 - Otvorena međunarodna znanstvena konferencija Identiteti-kulture-jezici

U organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, otvorena je međunarodna znanstvena konferencija Identiteti-kulture-jezici pod nazivom ‘Pitanje nacionalnoga u suvremenom kontekstu s posebnim osvrtom na BiH’

S obzirom na ukupne okolnosti, ugledne sudionike i zahtjevnost njezina organiziranja i provedbe, koristim prigodu iskazati iskrene čestitke i zahvalu cjelokupnomu timu Sveučilišta u Mostaru, na čelu s rektorom dr. sc. Zoranom Tomićem i dekanom dr. sc. Draženom Barbarićem. Kao i u svojemu svakodnevnom djelovanju unutar sveučilišnih struktura, tako i na široj društvenoj i međunarodnoj sceni, pa i evo ovom konferencijom, oni dokazuju svoju posvećenost putu dosezanja izvrsnosti i našega Sveučilišta u Mostaru i svih njegovih dionika, kazao je premijer Herceg te zahvalio suorganizatorima događaja, njegovim kolegama s Fakulteta političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Mateja Bela iz Banske Bistrice, kolegama iz osječkoga Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, kao i zagrebačkoga Instituta za migracije i narodnost te kolegama sa Sveučilišta Sjever iz Koprivnice i Doktorske škole Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

-Cilj ove konferencije je, citiram, istražiti i prezentirati pitanje nacionalnog identiteta, kulture, jezika, suvereniteta, izričaja, interesa u suvremenomu kontekstu s osobitim osvrtom na njegovo pozitivno, ali i negativno poimanje u BiH kao višenacionalnoj zajednici. Siguran sam da će ova tema otvoriti osobito zanimljive i poučne rasprave. Iskreno se radujem dinamičnoj razmjeni poimanja i, u konačnici, konkretnim odgovorima na neke opasne fenomene s kojima se susrećemo na bh. političkoj sceni, nadodao je premijer Herceg istaknuvši da je BiH složena država, nacionalno-kulturno-jezično-identitetski i običajno raznovrsna i raznolika zajednice, čiji su i Hrvati dio.

 

( Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 15.02.2024 16:44
Kultura, umjetnost Federalni radio
0 03.02.2024 14:24
Kultura, umjetnost
0 13.01.2024 13:54
Kultura, umjetnost
0 05.01.2024 12:56
Kultura, umjetnost Federalni radio
0 31.12.2023 13:35
Kultura, umjetnost
0 22.12.2023 14:03