Kurti: Nije Kosovo promijenilo stav, već Josep Borrell
(Izvor: EPA-EFE/ANDREAS GORA)

Kurti: Nije Kosovo promijenilo stav, već Josep Borrell

Kosovski premije Albin Kurti je, govreći o detaljima briselskog dogovora Beograda i Prištine, izjavio da "nije Kosovo promijenilo stav, već (šef evropske diplomatije) Josep Borrell.

"Naš cilj je bio da francusko-njemački prijedlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući međurodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, što je normalno i demokratski", poručio je u parlamentu kosovski premijer Albin Kurti, uz ocjenu da nije Kosovo promijenilo stav, već Josep Borrell.

Kurti je, prenosi Radio KiM, pred poslanicima u Skupštini Kosova, iznio neke od detalja dogovora Kosova i Srbije u Briselu od srijede uveče i istakao da je pitanje registarskih tablica tehničko, ali su "posljedice više nego političke". 

"Ponuđen mi je dokument, kao zajednički sporazum koji je imao 95 riječi i riječi Francuske i Njemačke nisu bile nigdje i nisu se odnosile na francusko-njemački prijedlog, osim izdavanja registarskih tablica", prenio je Kurti detalje s razgovora u ponedeljak. 

"U međuvremenu, dokument od srijede ima 194 riječi, potpuno je drugačiji. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedjeljak – prihvaćeno u srijedu, ne znaju o čemu pričaju. Borrellova izjava je promijenjena, a mi nismo promijenili stav. Borrell je promijenio izjavu", rekao je Kurti. 

Prema njegovim riječima, proces dijaloga prvi put ulazi u fazu pregovora o opštem okviru, koji će biti pravno obavezujući i riješiti fundamentalne probleme iz prizme međunarodnog prava. 

Kurti je naglasio da dogovor od srijede nije samo o registarskim tablicama. 

"Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom prijedlogu, koji smo ranije nazvali francusko-njemačkim prijedlogom", zaključio je Kurti.

federalna.ba/Beta

Albin Kurti Kosovo Srbija
Srbija Hrvatska FIFA
0 07.12.2022 19:25
Miroslav Lajčak Albin Kurti
0 06.12.2022 11:55
Brazil Švicarska Srbija Kamerun Svjetsko nogometno prvenstvo
0 02.12.2022 23:23
Svjetsko nogometno prvenstvo Srbija Švicarska
0 02.12.2022 22:23