videoprilog Hane Vranac (Dnevnik 2)

Kulturu iz institucija izvući na ulice

“Kultura na ulice” višemjesečni je program Narodnog pozorišta Sarajevo koji će biti izvođen na javnim prostorima Kantona Sarajevo. Umjetnost je organska potreba, poručuju iz organizacije i dodaju da će izlaskom na ulice biti dostupna svima.

Kulturu iz institucija izvući na ulice. Dakle, baš tamo gdje i pripada - narodu. To je cilj projekta Narodnog pozorišta Sarajevo. Riječ je o višemjesečnom umjetničkom sadržaju koji će biti prezentovan građanima i turistima, besplatno. A upravo je to način nužnog oživljavanja interakcije s publikom, tvrde organizatori.

“Predstave koje se desavajau u Narodnom pozorištu, Kamernom... Mi želimo umjetničke galerije da izvedemo na otvoreno, želimo da ljudi osjete da žive u gradu u kojem je kultura sastavni dio života, a ne nešto što se sakriva”, kazao je premijer KS-a Edin Forto (NS).

Program je zamišljen kao ideja vodilja za tradicionalno održavanje ovog projekta, ali i širenje turističke sezone od maja do oktobra. Sadržaj koji će biti održavan na javnim površinama svih sarajevskih općina vid je umjetničkog osvajanja prostora.

“Oni će otkrivati neke prostore koji su možda marginalizirani, sklonjeni ili zaboravljeni. Davat će ideju za neke nove intervencije u prostoru koje bi od velike infrastrukture u Sarajevu mogle da pripadaju kulturi i kult institucijama”, ističe Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Program će biti otvoren 13. maja na Trgu Susan Sontag. Najave cjelosezonskih događaja moguće je pratiti na društvenim mrežama i web stranici pozorišta.

federalna.ba

Kultura na ulice
Kultura na ulice
0 13.05.2022 23:19
Kultura na ulice Narodno pozorište Sarajevo
0 13.05.2022 17:19