"Kultura, umjetnost" 08.06.2023.

Historijski arhiv Sarajevo će 9. juna obilježiti Međunarodni dan arhiva, u okviru čega će biti organiziran i "Dan otvorenih vrata u JU Historijski arhiv Sarajevo".

U saopćenju Historijskog arhiva Sarajevo navodi se da Svjetska arhivska zajednica svake godine obilježava Međunarodni dan arhiva 9. juna kao sjećanje na dan kada je 1948. godine Međunarodno arhivsko vijeće – International Council on Archives (ICA) osnovano pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ovaj datum se obilježava od 2007. godine, a tek od 2019. se cijela sedmica oko tog datuma obilježava na nivou ICA-e kao Međunarodna sedmica arhiva. Ove godine ICA također obilježava i svoj jubilej – 75. godišnjicu postojanja.

Međunarodni dan arhiva 9. juni je prilika da se još jednom ukaže na značaj i ulogu arhiva u društvu, kao i dokumentarnog naslijeđa koje oni čuvaju i daju svakodnevno na korištenje. To je prilika i da se promovira arhivska profesija kao specifična i samostalna stručna i naučna djelatnost od izuzetnog značaja za svako društvo i državu,

 

- ''Ljepota našim očima'' naziv je izložbe koja je otvorena u ponedjeljak navečer u manastira Žitomislić, pored Mostara, u organizaciji Fondacije Muzej Žitomislić i Centra za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju  ''Los Rosales''.

Riječ je o izložbi umjetničkih radova štićenika Los Rosalesa, koja je prodajnog karatera, a sav prihod od prodaje ide Centru ''Los Rosales''.

 

-Prvi Međunarodni festival kulture Naš Most Zenica je posvećen slavljenju raznolikosti i promovisanju kulturne razmjene među različitim zajednicama.

Naš Most je jedinstvena prilika za umjetnike, izvođače, umjetničke grupe i kulturne organizacije da se okupe na jednom mjestu i pokažu bogatstvo svoje kulture. Festival će ove godine ponuditi  raznolik program koji obuhvata muziku, likovnu umjetnost, književnost i kulturne radionice.

- Deveta međunarodna likovna kolonija u Borovici završena je u ponedjeljak ispraćajem sudionika.

Prekrasno planinsko selo u srcu Bosne, nadomak srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca, na nadmorskoj visini od 1150 metara bilo je prethodnih dana dom umjetnosti. Kako kao mala zajednica, baštine slike sa početka 17. stoljeća, slikara Stjepana Dragojlovića koji je bio rodom iz Borovice, djelima koja su zanimljiva za proučavanje, stavljen je poseban akcent na ove činjenice.

- Tradicionalna manifestacija "Trešnjeva nedjelja", koju organizira Udruženje likovnih umjetnika BiH, otvorena je u nedjelju u staroj jezgri Počitelja, uz performans bh. umjetnice Natalije Andrejeve.

Riječ je o akrilnom platnu koji je umjetnica Andrejeva radila sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, a kojim se željelo prenijeti ljepota, miris lista i cvijeta trešnje - istaknuli su organizatori.

Time je ujedno otvorena i stalna godišnja postavka u odjeljku internacionalne umjetničke kolonije "Počitelj", na kojoj je predstavljeno dvadesetak slika.

Ovakva stalna postavka realizira se od 1969. godine.

-  U galeriji Općine Novi Grad Sarajevo uotvorena izložba „Stradanje Počitelja1992.-1994/99-Džeko Hodžić“. Izložbu čine tematski kolaži i asamblaži, sakupljene daske, dovratci, vrata i reciklirani materijali koji su svjedok prošlosti i minulih događaja u Počitelju.

- Izložba „Isak Samokovlija: Pozdrav iz Samokova i Čamkurija“ otvorena je u Sarajevu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti kao rezultat bosanskohercegovačko-bugarske saradnje - veza navedenog sarajevskog muzeja i Historijskog muzeja iz bugarskog grada Samokova.Ova zajednička postavka autorice Đane Kukić i bugarskog kolege Lybomira Nikolova dogovorena je prilikom aprilskog gostovanja u Samokovu postavke iz stalnog fundusa sarajevskog Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, posvećene poznatom bosanskohercegovačkom književniku Isaku Samokovliji. Njegova porodica čije prezime svjedoči o porijeklu iz bugarskog Samokova doselila je svojevremno u Bosnu i Hercegovinu gdje je Isak i rođen, u Goraždu. U Bosni je živio i stvarao, bavio se ljekarskom praksom te je pokopan u Sarajevu.

- Povodom 560. godišnjice smrti kralja Stjepana Tomaševića, u organizaciji JU Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca danas je svečano otvoren uređeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, "Kraljev grob u Zastinju" kod Jajca.-

Kraljev grob je, po narodnoj vjeri, čudotvoran jer narod oko Jajca vjeruje da će pomoći u nekim bolestima ako se nadgrobni kamen tri puta obiđe...

U podrumu Franjevačkog samostana Sv. Luke u Jajcu, u kraljevoj sobi, čuva se sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (vladao od 1461. do 1463.). Riječ je o skeletu koji je 1888. godine iskopao Ćiro Truhelka i koji se od tada čuva u ovom samostanu.

- 5. juna 1963. godine priređena je prva filmska projekcija u Kinoteci Bosne i Hercegovine. Večeras je u toj ustanovi kulture od državnog značaja u Sarajevu prigodnim programom obilježen ovaj jubilej.

Dodijeljene su zahvalnice institucijama raznih nivoa vlasti u BiH za doprinos opstanku djelatnosti u ovoj ustanovi, kao i Fondaciji za kinematografiju.

U vrijeme kad je prije 60 godina održana prva filmska projekcija, ova ustanova je bila sastavnica Jugoslovenske kinoteke.

Filmski arhiv Kinoteke BiH danas štiti i čuva materijale i filmsku građu od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja.

To su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi, koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inozemnog filma.

( Dunja Jelovac )

 

Kultura, umjetnost Federalni radio
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.07.2024 23:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.07.2024 17:55
sport Federalni radio
0 14.07.2024 17:04
Vijesti u 12 Federalni radio
0 13.07.2024 12:28
sport Federalni radio
0 12.07.2024 23:42
Vijesti u 22 Federalni radio
0 12.07.2024 21:41