Kultura, umjetnost, 04.11.2021.

Lutkarska predstava "Olovni vojnik" u dramatizaciji i adaptaciji koju potpisuju Mario Drmać i Džejna Hodžić, a u režiji Maria Drmaća premijerno  4. novembra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić kazao je da je nakon dugo vremena u Pozorištu mladih urađen jako kompleksan projekat u kojem učestvuje osam glumaca u podjeli, te pet tehničara i ostalih saradnika.

- Još jedan svečani trenutak osim premijere u Pozorištu mladih je što naš glumac Mario Drmać za nekoliko dana postaje i lutkarski reditelj, što je veliki dobitak ne samo za Pozorište mladih, nego za čitavu lutkarsku scenu u BiH - kazao je Fazlić.

Reditelj predstave Mario Drmać, govoreći o izvoru te bajke H.C. Andersena, naveo je da je riječ o priči  sa kojom su se generacije susretale u djetinjstvu i koja vraća u djetinjstvo.

Drmać kaže da se vodio motom iz bajke da "prava ljubav ne poznaje nikakvu prepreku i ako vjerujemo u nju, ljubav pobjeđuje sve, čak i smrt".

Reditelj predstave "Olovni vojnik" je rekao da ta Andersenova bajka spada u najtragičnije dječije bajke ali da je on to promijenio. U ovoj bajci o Olovnom vojniku i balerini te njihovoj ljubavi uveo je likove kao što su Zlatan i Asja. Mladi par koji se zaljubi otkrivajući zajednički čari ljubavi prema igračkama.

Glumica Ajla Cabrera  koja je u ovoj predstavi balerina kazala je da su se tokom obrazovanja na Akademiji scenskih umjetnosti rijetko sretali s lutkom.

- Nismo imali nikakvog doticaja, ali ako ćemo o temi ljubavi, profesionalizmu, o poslu koji se voli najviše na svijetu, onda kad dobiješ bilo koji zadatak radiš ga iz srca. Sa svom svojom ljubavlju prema ovom poslu uradite ga što bolje možete. Otkrijete da niste tako stari, da ste kao dijete koje i dalje zna da se igra - smatra Cabrera.

U predstavi "Olovni vojnik" igraju Elma Ahmetović, Ajla Cabrera, Mirza Dervišić, Belma Lizde Kurt, Anita Memović Kajasa, Alma Merunka, Sanin Milavić i Dino Sarija.

Scenografiju predstave potpisuje Narda Nikšić, kreaciju lutaka Nađa Vasilevna, izradu lutaka i lutkarskih elemenata Nađa Vasilevna, Darko Kovačovski i Mirjana Čistopoljski, a muziku potpisuju Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

- Izložba fotografija i teatarska predstava Kao da je neko još uvijek u šumi, koji su nastavak projekta predstavljenog u proljetnom dijelu “Modula memorije”, bit će održani u novembru, najavljeno je iz Festivala MESS.

Riječ je o programima koji nisu realizovani proljetos, u okviru 26. izdanja Modula memorije, zbog nepovoljne situacije sa pandemijom.

U aprilu je premijerno emitovan dokumentarni film Kao da je neko još uvijek u šumi, katalonskih reditelja Terese Turiere i Erola Ileria koji se bavi istom temom kao i izložba i predstava.

Izložba će biti otvorena 5. novembra, a predstava će biti odigrana dan kasnije u Narodnom pozorištu Sarajevo. Nakon toga, 13. novembra bit će održana premijera igranog filma Djeca sa CNN-a, rediteljice Aide Bukvić.

Tokom novembra umjetnički triptih će obići Bosni i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju u turneji koju je organizovala Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi uz podršku Instituta Ramon Llull.

-Obilježavanje godišnjice smrti poznatog bh. glumca Dragana Jovičića bit će upriličeno 6. novembra u 13:00h u Kamernom teatru 55.

Pored prigodnog programa koji će se održati u čast Dragana Jovičića, bit će otkriven i njegov portret koji je napravio poznati bosanskohercegovački akademski slikar Safet Zec i poklonio ga Kamernom teatru 55.

Podsjećamo da je Dragan Jovičić bio prvak drame Kamernog teatra 55 na čijoj sceni je odigrao 33 premijere i 1001 reprizu u predstavama:

Bio i direktor Kamernog teatra 55 u periodu od 2012. do 2015. godine.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade”

grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra te je dobitnik Zlatnog lovorovog vijenaca za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

- Njemački novinar i pisac Michael Martens biće gost na predstojećem sajmu Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine KUN, „Knjige u nišama“. Sajam će se održati u prostorijama sarajevskog BKC-a od 3. do 6. novembra.

Novu knjigu San zvani Jugoslavija autor će predstaviti u četvrtak, 4. novembra s početkom u 19 sati u razgovoru s Vahidinom Preljevićem.

Michael Martens (Hamburg, 1973) njemački je novinar i pisac. Od 1995. do 2000. živio je u Sankt Peterburgu, Kijevu i drugim gradovima istočne Evrope. Od 2002. godine politički je dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Sedam godina proveo je u Beogradu, šest u Istanbulu, tri u Ateni. Od 2019. živi u Beču. Njegova knjiga U potrazi za junakom, objavljena 2011, priča je o njemačkom vojniku koji je postao narodni heroj u Jugoslaviji. Martens je 2019. godine objavio opsežnu biografiju nobelovca Ive Andrića pod nazivom U požaru svjetova. San zvani Jugoslavija njegova je posljednja knjiga.

- Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine boravili su u radnoj posjeti Brčkom, kako bi sa zvaničnicima vlasti i institucija razgovarali o zaštiti, restauraciji i obnovi nacionalnih spomenika i objekata od kulturno-historijskog značaja na području Distrikt

- Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak' prisjetilo se, na blagdan Svih svetih, velikana pisane riječi hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.

HKD 'Napredak' podiglo je Kranjčeviću nadgrobni spomenik, a na tome je spomeniku kipar Rudolf Valdec uradio reljef poznat pod nazivom 'Genij sputanih krila'. Tradicionalno, kao i svake godine, na sarajevskom groblju Sveti Josip, predstavnici 'Napretka' upalili su svijeće i položili cvijeće na Kranjčevićevom grobu.

Također, predstavnici 'Napretka' položili su cvijeće i upalili svijeće na grob Ante Alaupovića i pjesnika Ilije Ladina.

Silvije Strahimir Kranjčević preminuo je u Sarajevu 29. oktobra 1908. godine. Kranjčević je pjesnik osebujnog stila i velikih tema. Domovina, čovjek i svemir motivi su po kojima je trajno obilježeno njegovo pjesništvo, tematski trolist po kojemu je Kranjčević znan u književnom (i ne samo književnom) svijetu.

- Promocija zbirke poezije „Ovdje nisam“, autora Jaska Borovčevića.

Sjajna moderacija Sabine Kulenović, stručni osvrt na knjigu gospodina Željka Grahovca i emotivni nastup direktora Biblioteke Harisa Abdagića su obilježili ovu lijepu književnu noć u prepunoj Gradskoj biblioteci.

Promociju knjige „Ovdje nisam“ je dodatno obogatio svojim video obraćanjem i čitanjem jedne od pjesama Jaskov drug iz djetinjstva a naš uspješni i dragi sugrađanin Tarik Filipović.

Zbirka Ovdje nisam” je originalno poetsko ostvarenje, intimne i socijalne tematike, gdje u jednom trenutku prepoznajemo potpunu otuđenost od savremenog svijeta, ali istovremeno i duboku ukorijenjenost u njeg kroz čitavu paletu emocija; od istinske ljubavi koja je temelj svega do razočarenja, od osude i trenutnog odustajanja od svega do vjere u pojedinca koji će to društvo da pokrene u smjeru boljeg sutra. Protkana nadama, snovima, čežnjama, kritikama, ova poezija provokativno otvara dijalog sa nemirima, strahovima i težnjama savremenog čovjeka, otkrivajući mu put ljubavi kao jedini ispravan i vrijedan žrtve.

Izdavač knjige je Gradska biblioteka Zenica, a vrijednost ovog književnog djela prepoznata je i od strane Udruženja “KAM”, koje pomaže u izdavanju i promovisanju djela.

 -Dva mjeseca, novembar i decembar, u Mostaru najrecentniji kulturni sadržaji u okviru ovogodišnjeg drugog po redu Mix Art Festivala.

 „Festival je pokrenut prošle godine u doba pandemije i uz sve epidemiološke restrikcije koje smo morali ispoštovati. Ove godine smo imali dosta ambiciozniji plan i nadamo se da ćemo ga uspjeti i ostvariti. Uglavnom, osnovna kulturološka struktura festivala sastoji se u tome da je on kombinacija različitih vrsta umjetnosti, filma, teatra, slikarstva, muzike, književnosti i drugo – kazao je Elvedin Nezirović, stručni saradnik za programe i odnose s javnošću u Muzičkom centru Pavarotti.

Svi programi Mix Art festa bit će upriličeni u prostorijama Muzičkog centra Pavarotti, Sa ciljem promocije prije svega domaćih autora , umjetnika koji su  u Mostaru stvarali  tokom jedne kalendarske godine na  festivalu koji ima  naglašenu lokalnu notu i uz sadržaje kulturne događaje koncerte, izložbe i književne večeri  autora koji dolaze  iz čitave regije, a koji su u svojoj branši zaslužili poziv na jedan ovakav festival.

 - Prepoznajući važnost mobilnosti studenata, nastavnika i saradnika u Evropi ali i šire, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je uspješan organizator „Sajma stipendija“ – jedinstvene manifestacije ove vrste u Bosni i Hercegovini čiji je cilj da okupi sve institucije koje dodjeljuju i/ili administriraju stipendije ili dodjeljuju druge vrste finansijske podrške za studiranje u BiH i inozemstvu, te da im omogući da predstave svoje programe stipendiranja i finansijske podrške i da priliku posjetiocima da sve informacije o mogućnostima stipendiranja daljnjeg obrazovanja u BiH ili u inozemstvu dobiju na jednom mjestu.

Sajam stipendija je projekat Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu gdje se na jednom mjestu okupljaju različite domaće i međunarodne institucije koje nude i predstavljaju različite oblike finansijske i druge vrste podrške (stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite, zajmove itd.) bh. građanima za studiranje i profesionalno usavršavanje u Bosni i Hercegovini i/ili inostranstvu.

Sajam stipendija se održava od 2010. godine, a od 2017. godine postao je dio agende još jednog univerzitetskog događaja u cilju promocije internacionalizacije univerziteta, obogaćivanju postojećih i sklapanja novih partnerstava. Iako organizovan od strane Univerziteta u Sarajevu, Sajam stipendija je namijenjen svima koji su zainteresovani za različite oblike podrške za kontinuirano profesionalno usavršavanje i cjeloživotno učenje (srednjoškolci, studenti dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, zaposleni i ostale kategorije)

11. sajam stipendija otvoren je govorom prof. dr. Enite Nakaš, prorektorice za međunarodnu saradnju koja se obratila u ime rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja

Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost Federalni radio
sport Federalni radio
0 02.12.2021 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 02.12.2021 22:11
sport Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Vijesti u 17 Federalni radio
0 02.12.2021 18:05
Hajrudin Žilić Federalni radio Otvoreni studio
0 02.12.2021 09:36
sport Federalni radio
0 01.12.2021 23:39