Krulj u Dnevniku D: Božić je vrijeme za novi početak

Krulj u Dnevniku D: Božić je vrijeme za novi početak

Gost večerašnjeg izdanja Dnevnika D bio je paroh mostarski Radivoje Krulj.

Biti vjernik znači biti odgovoran prvenstveno prema drugima, a onda i prema sebi. U ovim teškim vremenima smo, uz dosta propusta, pokazali da jesmo odgovorni, a Krulj ističe da su Nova godina i Božić razlog za jedan novi početak. Godina iza nas je poremetila sve naše navike, a praznici su idealno vrijeme da se presaberemo, da svjedočimo ljubav, a to je prije svega dijeljenje zajedništva i odgovornosti.

"Vjernici su pravoslavni Božić dočekali sa radošću, ali i zebnjom i neizvjesnošću. Božić je, prije svega, neizreciva radost jer je Bog postao jedan od nas. Crkve su jutros i na Badnji dan ispunjene radošću, nadom, vjerom u bolje sutra. Osjeća se solidarnost među ljudima i to je najvažnije."

Nije svako zlo za zlo

U jeku pandemije svi smo stali u odbranu čovjeka, života, zapostavljajući i zanemarujući ono što bi trebalo biti zapostavljeno i u drugim okolnostima, a to je nacionalni predznak. Zašto zaboravljamo na razlike samo u kriznim situacijama?

"Mislim da je i ova bolest data upravo radi solidarnosti i čovječnosti. Nije svako zlo za zlo. Upravo kada se čovjek susretne sa problemom smrti vidi da su svi ostali problemi prah, prašina, potpuno beznačajni i neshvatljivi."

Paroh ističe da nas pandemija restrartuje i da se nada da ćemo naučiti da je čovjeku pored nas najvažniji čovjek i da čovjek više nikada čovjeku neće biti vuk.

Dobro je da se srpska zajednica politički ostvarila u Mostaru

Kada je riječo izborima u Mostaru, Krulj smatra da je to bio pravi praznik demokratije i da je Mostar napokon postao normalan grad.

"Prvi put poslije 30 godina pokazala se ta šarolikost i različitost u Mostaru. Mislim da je Mostar u pravom smislu dobio i treću nogu, da bude oslonjen na tronošcu i dobro je da se i srpska zajednica u političkom smislu ostvarila u ovom gradu."

Obnova Saborne crkve izuzetno važna

Smatra da je najveća kočnica za povratak srpskog naroda u Mostar 1000 ili više neobnovljenih kuća. Kada govori o obnovama ističe da je za hrišćane jako važna obnova Saborne crkve, da je to kruna duhovne obnove. "Obnovom Saborne crkve Mostaru se vraća jedan od simbola, jedan od nacionalnih spomenika i Mostara i Bosne i Hercegovine."

Obnova Saborne crkve počela je prije 10 godina i puno je problema na tom putu, a jedan od njih je i finansiranje radova. "Finansiraju se zahvaljujući pomoći Vlada Republike Srbije i Republike Srpske. Dobili smo i neke priloge od Vlade FBiH, vlade kantona i grada Mostara. To je bilo nekako više simbolično."

Mladi su najveći kapital

Kada je riječ o odlasku mladih iz naše zemlje, ali i fenomenu dvije škole pod jednim krovom, kaže da su se u Mostaru odlučili da djeca idu u školu koja im je teritorijalno najbliža, bez obzira da li radi po hrvatskom ili bosanskom planu i programu. "Mislim da je jako bitno da budemo otvoreni jedni prema drugima jer tako upoznajemo jedni druge, ruše se sve predrasude i takvi nakaradni fenomeni."

Paroh kaže da je zajednica jako ranjena, da se ljudi suočavaju sa mnoštvom problema. "Mnogo je nezaposlenih, mnogo je neobnovljenih kuća, raznih drugih socijalnih, ekonomskih i drugih problema osim duhovnih, ali svi ti problemi su u neku ruku i duhovni problemi. Mi kao sveštenici se trudimo da ljude saslušamo, da ih utješimo, da probamo pomoći."

Za kraj, paroh mostarski je uputio apel nadležnim da se svi ozbiljno pozabavimo mladim ljudima jer su oni najveće bogatstvo i najveći kapital jedne zemlje.

Cijelo izdanje ovog Dnevnika D pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Radivoje Krulj paroh mostarski Dnevnik D
Bakir Izetbegović Dnevnik D Milorad Dodik
0 23.01.2021 19:41
Bakir Izetbegović Dnevnik D
0 21.01.2021 21:07
Dnevnik D Bakir Izetbegović
0 21.01.2021 20:55
Predrag Kojović Naša stranka Dnevnik D
0 14.01.2021 20:59
Predrag Kojović Naša stranka Dnevnik D
0 14.01.2021 20:38
Radivoje Krulj Dnevnik D
0 07.01.2021 20:59