Krsmanović: Upitno finansiranje Umjetničke galerije BiH do maja
(Izvor: Arhiva)

Krsmanović: Upitno finansiranje Umjetničke galerije BiH do maja

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović kazao je za Fenu da su nakon upućenog apela krajem prošle godine dobili oko 70.000 KM, što im je "produžilo život", ali da ne znaju kako dalje.

Iz Umjetničke galerije BiH je krajem prošle godine upućen apel nadležnim ili, kako su to u pismu nazvali, posljednji vapaj za pomoć i podršku toj kulturnoj instituciji kojoj nakon rata nikada nije riješen pravni status. Od vlasti su tražili potporu kako bi uspjeli sačuvati veliko umjetničko blago.

Krsmanović je istakao da su nakon apela od Kantona Sarajevo dobili jednokratnu pomoć 65.000 KM i Općine Novo Sarajevo 5.000 KM, što im je dovoljno da isplate plaće koje su kasnile i januarsku plaću.

- Sada smo isplatili plaću, ali ne i naknadu za topli obrok i prijevoz. Ne znam šta da radimo do maja kada treba početi isplata tekućih prihoda iz Kanona Sarajevo - kazao je.

Govoreći o izložbama, Krsmanović naglašava da se one realizuju, ali da im problem predstavlja isplata plaća, kao i tekući troškovi, između ostalog, računi za grijanje.

Umjetnička galerija BiH već skoro trideset godina nema osnivača, upravni niti nadzorni odbor, pa shodno tome ni riješeno finansiranje s bilo kojeg nivoa vlasti, te tako nema ni adekvatne adrese kojoj bi se mogla obratiti za rješavanje brojnih problema.

federalna.ba/Fena

Umjetnička galerija BiH opstanak
Općina Novo Sarajevo Umjetnička galerija BiH pomoć vlaga
0 03.12.2021 21:19
SBK proizvođači mlijeka i mesa opstanak
0 02.12.2021 12:45
Umjetnička galerija BiH "Galerija entuzijazma" Strajo Krsmanović
0 27.11.2021 12:04
RAT-ART Aktuelno 2021 Umjetnička galerija BiH
0 17.09.2021 21:08