Krišto s Von der Leyen: BiH može računati na svu potrebnu pomoć Europske unije na svom europskom putu

Krišto s Von der Leyen: BiH može računati na svu potrebnu pomoć Europske unije na svom europskom putu

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o suradnji institucija BiH sa Europskom komisijom.

Kako je objavilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Krišto je informirala predsjednicu Europske komisije Von der Leyen o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju.

Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH. Dodala je da je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt proračuna za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz europske agende.

Von der Leyen izrazila je zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebice 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Predsjedateljica Krišto rekla je da, usljed složenosti političkog sustava u BiH, napredak na europskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih razina vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna potpora europskih institucija. Istaknula je značaj rješavanja mnogih unutarnjih pitanja u BiH za nastavak procesa integracija, od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se konstitutivni narodi doveli u jednakopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na europska pitanja.

Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebnu pomoć Europske unije na svom europskom putu. Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete Zapadnom Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedateljicom Krišto. Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status. Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.

Krišto je izrazila zadovoljstvo suradnjom institucija BiH s Europskom komisijom i naglasila da će rad Vijeća ministara BiH biti usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata.

Izrazila je zahvalnost predsjednici Von der Leyen i Europskoj komisiji na kontinuiranoj i snažnoj potpori Bosni i Hercegovini, posebice na tehničkoj potpori u reformi javne uprave, pravosudnog sustava i infrastrukturnim projektima u oblasti prometa i energetike. Dodala je da je Europska komisija najznačajniji partner, ne samo Bosne i Hercegovine, već svih država regije.

federalna.ba/AA

Borjana Krišto Ursula von der Leyen
Borjana Krišto Viktor Orbán Bosna i Hercegovina Mađarska
0 04.04.2024 17:53
Viktor Orbán Borjana Krišto Mađarska
0 04.04.2024 17:14
Viktor Orbán Borjana Krišto Sarajevo
0 04.04.2024 08:08
Borjana Krišto Christian Schmidt
0 27.03.2024 16:46
Borjana Krišto Charles Michel članice Evropska Unija
0 22.03.2024 10:03