Krišto razgovarala s Orbanom o unapređenju bilateralne suradnje
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Krišto razgovarala s Orbanom o unapređenju bilateralne suradnje

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o unapređenju bilateralne suradnje i europskom putu BiH.

Tijekom susreta istaknuto je da je bilateralna suradnja prijateljskih zemalja dobra i da postoji značajan prostor i potreba za povećanjem robne razmjene. Pozdravljen je rad Zajedničkog povjerenstva za ekonomsku suradnju između Bosne i Hercegovine i Mađarske, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Krišto je izrazila zahvalnost premijeru Orbanu i Mađarskoj diplomaciji na snažnoj i bezrezervnoj potpori europskom putu naše zemlje. Dodala je da odluka Europskog vijeća predstavlja i potvrdu zajedničkog prijateljstva Mađarske i BiH, te napora i predanosti koji su doveli do postizanja potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

Istaknula je da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje europske budućnosti, ali da predstoji posao na kojem će se morati raditi intenzivno. Kazala je da je nametnuta intervencija visokog predstavnika u BiH znatno otežava daljnji proces usklađivanja s europskim standardima.

- Vrlo je bitno da sva rješenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, nego i sva druga, moraju biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju se rješavati unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava - rekla je Krišto.

Naglasila je da su institucije BiH pokazale u prethodnih godinu dana rada da su sposobne same donositi zakone i propise, što jasno pokazuje i statistika rada Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je ovo što je učinjeno s nametanjem Izbornog zakona najpogubnije upravo za Bosnu i Hercegovinu.

- Ipak mi i u ovakvim izazovnim trenucima moram ostati fokusirani na naš zacrtani put i naša predanost europskim vrijednostima ne smije biti poljuljana ovakvim ili sličnim intervencijama - rekla je.

Krišto naglašava da je potrebno sačuvati fokus na reformama i napretku prema EU, uz istodobno jačanje institucija i demokratskih procesa, a sve kako bi se osigurala trajna stabilnost i prosperitet za BiH.

Na kraju susreta istaknuto je da se treba nastaviti s dobrom gospodarskom saradnjom između BiH i Mađarske, osobito u oblasti poduzetništva.

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto Viktor Orbán Bosna i Hercegovina Mađarska
Borjana Krišto Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom
0 28.05.2024 14:48
Austrijski bal Bosna i Hercegovina
0 22.05.2024 16:05
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55