(Izvor: videoprilog Danke Cvijić (Dnevnik 1))

Korupcija u BiH postala svakodnevni prizor

Pojava korupcije u našoj zemlji svakodnevni je prizor. Postavlja se pitanje koliko nadležni rade na suzbijanju korupcije i kako iskorijeniti korupciju iz institucija? Pojava takozvane sitne korupcije sveprisutna je u Republici Srpskoj. Postalo je gotovo nemoguće dobiti posao ukoliko niste rođak nekog funkcionera, a prisutna je i pojava tzv. kupovine posla.

S pravom se može reći da je BiH država korupcije. To pokazuje 2020. godina koju su obilježile mnogobrojne zloupotrebe za vrijeme pandemije korona virusa, zloupotrebe javnih resursa, trgovina uticajem u pravosudnom sistemu, kao i brojne izborne nepravilnosti. Svakodnevno smo okruženi koruptivnim radnjama poput podmićivanja i nemogućnosti zaposlenja, jer su neki posao dobili „preko veze“.

„Ono što je problem u Bosni i Hercegovini jeste izostanak sistemski bitnih zakona, na primjer Zakon o sukobu interesa u Republici Srpskoj ne predviđa sve moguće situacije koje bi trebale biti pokrivene, gdje se prevenira sukob interesa ili gdje se kažnjavaju javni funkcioneri koji se eventualno nalaze u sukobu interesa i tako je slično i sa nekim drugim sistemskim zakonima", rekao je Uglješa Vuković, analitičar Transparency International u BiH.

Zbog koruptivnih radnji u entitetu Republika Srpska krivične prijave podnijete su protiv 288 lica u ovoj godini. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su zloupotrebe ovlaštenja i poslovne prevare oštetile građane i institucije Republike Srpske za više od 12 i po miliona maraka. Iz ovog ministarstva su najavili donošenje nove strategije i akcionog plana u borbi protiv korupcije.

„Ni zapadne napredne zemlje nisu imune na korupciju i razna koruptivna djela i to je jedan dugoročan proces koji će svakako u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini trajati dugo godina gdje ćemo morati da primijenimo sva iskustva  koja imaju zemlje u našem okruženju i napredne zemlje koje su već u mnogome prevazišle neka djela koja se dešavaju kod nas", ističe Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Građani Banjaluke smatraju da je korupcija ukorijenjena u svakoj sferi društva i da su neophodne reforme da bi se stanje promijenilo na bolje.

Borba protiv korupcije u fokusu je i većine od 14 prioriteta koje je Evropska unija postavila pred BiH za status kandidata za članstvo u EU. 

federalna.ba